Gudmundurs rensegris er lavet af slush ice
Tilbage i januar 2015 fik Gudmundur Andresson fra EnviDan den ide at udvikle en såkaldt rensegris, som var selvopløselig og dermed ville forsvinde, når den var færdig med at rense forsyningens spildevandsledninger.
Gudmundur skrev sin idé i EnviDans Innovations-bank, og idéen var så god, at Gudmundur vandt en halv gris for den.
- Min ide var at udvikle en metode til rensning af spildevandsledninger, hvor rensegrisen ville forsvinde af sig selv og derfor tænkte jeg straks på is, der smelter, fortæller Gudmundur Andresson til Energy Supply.
Testet i Danmark
Da Gudmundur Andresson og Envidan gik i gang med at granske markedet og finde samarbejdspartnere og fondsmidler til projektet, fandt man hurtigt ud af at løsningen allerede fandtes - blot til rensning af vandledninger.
- Metoden var allerede udviklet i England, men nu har vi afprøvet den for første gang i Danmark, fortæller Gudmundur Andresson.
Med vi, mener han Trefor Vand, Aarhus Vand, Via University og EnviDan, der med støtte fra MUDP, har hentet isteknologien udviklet af firmaet Suez fra Bristol i England til test i Danmark.
Slush ice er hurtigere
Da der over tid samles store mængder af aflejringer og biofilm i forsyningens vandledninger, kan det være nødvendigt at rense ledningerne, for at borgerne får rent og klart vand i hanerne. Det er dyrt, og nogen gange er det svært at få renset alle dele af ledningsnettet.
Men med Gudmundurs rensegris er det blevet lidt lettere.
Metoden går under navnet Ice Pigging og går ud på, at man erstatter den traditionelle skylleproces med slush ice.
Den is, som bruges, er faktisk helt almindeligt dansk grundvand, som laves til is på stedet og tilsættes en smule salt, for at holde smeltetemperaturen nede.
- Man sender is gennem røret og tager det ud igen. Når isen kommer i berøring med sedimenterne i vandrøret bliver den helt brun. Isen tager alt, hvad der ligger løst i røret med sig, ligesom en isgletcher. Når isen tages ud igen, og der ikke er mere skidt tilbage, så er den helt klar igen, forklarer Gudmundur Andresson.
Meget tydelig visuelle effekter
Metoden er nu testet i Fredericia, Vejle og Aarhus, og viser gode resultater. Den is, der kommer gennem ledningerne, går fra at være helt mørk til at være helt klar.
- Vores tests er gået godt. Vi ser tydelige visuelle effekter, som indikerer, at ledningerne bliver renere efter isen har været igennem. Men vi har selvfølgelig også taget en masse prøver undervejs, som vi nu vil gå hjem og analysere på, fortæller Gudmundur Andresson.
Parterne i projektet er alt i alt meget positive, og tror på at metoden i fremtiden kan gøre rensning af vandledninger nemmere, hurtigere og meget mere effektiv.