23948sdkhjf

Danskere skal opføre vandkraftværk i Grønland

Nukissiorfiit har i dag indgået en kontrakt med entreprenørvirksomheden E. Pihl & Søn Grønland ApS, for opførelsen af et vandkraftværk udenfor Ilulissat.
I Ilulissat skal der anlægges et vandkraftværk, som skal forsyne byen med el og afbrydelig el-varme. Arbejdet forventes at begynde i juni 2010, ved opførelse af en camp forbundet med det store anlægsprojekt.

Vandkraftværket forventes at kunne levere el fra den første turbine den 1. november 2012. Hele anlægget forventes idriftsat 2013. Det vil have en årlig energiproduktion på cirka 65 GWh (gigawatttimer, 1 GWh = 1.000.000 kWh) og bliver dermed landets næststørste vandkraftværk, efter vandkraftværket i Buksefjorden, Nuuk.

Erfaren entreprenør
Udnyttelse af vandkraft til forsyning af Ilulissat har været undersøgt siden omkring 1980, og i 2009 blev det udbudt i totalentreprise. Efter en grundig gennemgang af tilbudene og endelig godkendelse fra Grønlands Selvstyre, er opgaven at anlægge vandkraftværket givet til entreprenørvirksomheden E. Pihl og Søn Grønland ApS, hvor Nukissiorfiit er bygherre. Entreprenøren har blandt andet også været entreprenør ved opførelsen af vandkraftværket i Sisimiut.

Store besparelser og miljøfordele
Når vandkraftværket tages i brug, overgår kraftvarmeværket i Ilulissat til at være reserveanlæg. Dette kraftvarmeværk bruger i dag i alt cirka 6 millioner liter olie pr. år, som altså vil erstattes af energi fra faldende vand. Dertil kommer olieforbruget ved varmeproduktion til fjernvarmenettet. Der vil nemlig installeres såkaldte elektrokedler, som vil kunne producere varme af den el som kommer fra vandkraftværket. De eksisterede oliekedler vil bevares som reserve.

Vandkraftværket vil altså bidrage i en større uafhængighed af dyr, importeret olie. Dertil kommer naturligvis den store gevinst ved at erstatte den forurenende oliebaserede energifremstilling med naturens egne kræfter.

Tekniske fakta
Vandkraftværket kommer til at ligge i området ved bugten mellem Qinngua Avannarleq og Paakitsup Akuliarusersuaq, cirka 50 kilometer nordøst for Ilulissat.

Kraftværket vil udnytte faldhøjden fra et reservoir beliggende 187 m over havniveau. I alt vil der blive sprængt tunneller med en samlet længde på 5-6 kilometer, for at lede vandet ned til en underjordisk kraftstation. I kraftstationen vil der installeres tre 7,5 MW (megawatt) turbiner, i alt 22,5 MW, som sammen med tilhørende generatorer, vil omdanne det faldende vands energi til strøm.

Udover kraftstation og tilhørende tunneller, omfatter anlægget også en transmissionslinie til Ilulissat med tilhørende transformerstationer. På kraftvarmeværket
i Ilulissat installeres der også et fjernkontrolsystem for styring og overvågning af det samlede anlæg.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.166