Ny redegørelse er første skridt mod fossil uafhængighed
Klima- og energiminister Lykke Friis har netop præsenteret regeringens redegørelse om energiforsyningssikkerheden i Danmark.
I gennemsnit er elforsyningen afbrudt mindre end ½ time om året, svarende til en forsyningssikkerhed på 99,9 pct.
En udfordring at bevare den høje forsyningssikkerhed
I 2012 vil produktionen af olie og naturgas i Nordsøen imidlertid være faldet så meget, at Danmarks egen produktion af olie og gas ikke længere svarer til vores eget samlede energiforbrug. Hermed bliver vi nettoimportører af fossile brændsler. Det betyder større valutaudgifter til energi og dermed overførsel af velstand til de få leverandørlande af olie og gas.
Når energiforsyningen i de kommende år skal omstilles til mere vedvarende energi og en udfasning af kul, olie og naturgas bliver det en udfordring at bevare den høje forsyningssikkerhed. Omvendt er det ikke på lang sigt en holdbar løsning for samfundet at bevare et højt forbrug af fossile brændsler og dermed i stigende grad blive afhængige af ganske få leverandørlande. Det vil gøre det vanskeligere at opretholde velfungerende internationale markeder for energi, der er en væsentlig garanti for en høj forsyningssikkerhed.
Klima- og energiminister Lykke Friis siger i en kommentar til redegørelsen:
- Både klimaændringer og stigende knaphed på olie og gas i fremtiden udfordrer vores energiforsyning. Redegørelsen er første skridt i regeringens arbejde på en plan for, hvordan Danmark kan blive uafhængig af fossile brændsler. Næste skridt bliver, når regeringen med udgangspunkt i Klimakommissionens rapport fremlægger et mål for hvornår Danmark kan blive uafhængigt at kul, olie og gas. Der skal både ske væsentlige energibesparelser og gennemføres en markant udbygning af den vedvarende energiforsyning.
- De initiativer, som regeringen tager, slår tre fluer med et smæk: De skaber grundlag for fornyet grøn vækst, gavner klimaet og bidrager til forsyningssikkerheden. Jo lavere energiforbrug, og jo mere vedvarende energi, jo stærkere står vi rustet over for fremtidens udbydere af olie og gas i det globale energikapløb. Sideløbende arbejder vi for at styrke energi-infrastrukturen.
Det fremgår af redegørelsen, at Danmark inden for en kort årrække bør koble sig på det europæiske naturgassystem, så vi får adgang til gasressourcer fra en række forskellige leverandører. Samtidig skal energiforbruget effektiviseres yderligere og sammen med forsyningen styres mere intelligent, ligesom udbygningen med vedvarende energi skal fortsætte, så forbruget af fossile brændsler kan reduceres.