23948sdkhjf

Stor fjernvarme-satsning i Gentofte

Billigere varmeregning og en håndsrækning til klimaet. Det er hovedpointerne i Gentofte Kommunes nye udbygningsplan for fjernvarme. De første nye husstande kan blive tilsluttet i år.
Besparelser på borgernes varmeregning på ca. 20 %. Lavere udledning af CO2 og nedsættelser i energiforbruget.

Alt det sagde politikerne i Teknisk Udvalg forleden ja til, da de tirsdag aften i uge 9 anbefalede Gentofte Kommunes nye Udbygningsplan for fjernvarme.

Endnu mangler Kommunalbestyrelsen at give sin endelige godkendelse, men formanden for Teknisk Udvalg, Lisbeth Winther (C), er fortrøstningsfuld.

- Jeg glæder mig meget over, at det ser ud til, at vi får sat skub i udbygningen af fjernvarme i Gentofte. Det vil på sigt kunne sænke mange borgeres udgifter til opvarmning, samtidig med det vil gavne klimaet, da fjernvarme er en meget klimavenlig varmeform i forhold til fx el, olie og naturgas, siger Lisbeth Winther.

Gevinsterne for miljø og borgere til at få øje på
Udbygningsplanen baserer sig på at udnytte den ledige fjernvarmekapacitet, der allerede i dag findes i det storkøbenhavnske fjernvarmenet. Derfor er gevinsterne for klimaet og miljøet også til at få øje på i udbygningsplanen, mener Lisbeth Winther.

- Flertallet af Gentoftes borgere opvarmer i dag deres hjem med naturgas, olie eller el. Derfor bliver der tale om reelle energibesparelser for de borgere, der bliver sluttet til og en betydelig nedsættelse af kommunens udledning af CO2, fordi vi aktivt går ind og laver rigtige energibesparelser, siger Lisbeth Winther.

Udbygning i faser
I dag tilbyder kommunens fjernvarmeenhed, Gentofte Kommune Kraftvarme (GKK), hovedsageligt fjernvarme til de største ejendomme i kommunen herunder til flere af Gentofte Kommunes egne bygninger. Tanken i den nye udbygningsplan er derfor også at udbrede varmeformen til almindelige villaer og rækkehuse.

Det skal ifølge udbygningsplanen ske i tre faser:

I fase 1 arbejdes med idéen om en udbygning af fjernvarmenettet i en mindre del af Hellerup-området. I Fase 2 tænkes kommunens østlige del koblet til, mens den foreløbige plan for fase 3 opererer med idéen om en udbygning i hele kommunen.

Startskuddet til fase 1 kan lyde allerede senere i år. Det præcise tidspunkt afhænger dog af, om Kommunalbestyrelsen kan godkende udbygningsplanerne og om den efterfølgende partshøring for fase 1 forløber planmæssigt.

Frivilligt og billigt
Skiftet til fjernvarme skal ifølge udbygningsplanen ske på frivillig basis. Det betyder, at borgere der ikke ønsker fjernvarme fortsat vil kunne opvarme deres hjem med fx naturgas eller olie, selvom alle naboerne vælger at skifte til fjernvarme.

Derimod viser GKK's beregninger tydeligt, at der vil være store økonomiske besparelser for de fleste ved at skifte til fjernvarme: En naturgaskunde med et årligt forbrug på 4.000 kubikmeter vil således kunne spare ca. 9.000 kroner om året alene i rene energiudgifter ved at skifte.

Kommunalbestyrelsen ventes at godkende "Udbygningsplan for fjernvarme" på sit møde den 24. marts.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.227