23948sdkhjf

Eksperter: Danmark når sit klima- og energimål

Det store spørgsmål her to måneder efter COP15 er: Når Danmark sit klima- og energimål? To fremtrædende eksperter siger ja, men er ikke helt enige om fremgangsmåden.
Formand for den grønne danske tænketank Concito Martin Lidegaard betegner aktiviteterne for en klima- og energivenlig verden som et tog, der bumler afsted, mens formand for Klimakommissionen amerikansk fødte, men særdeles dansktalende, Katherine Ricardson betegner samme proces som et klima-kapløb, der i høj grad er skudt i gang - og hvor det gælder om at lægge sig i spidsen.

Vi har teknologien - lad os bruge den
Martin Lidegaard lagde i sit oplæg på Energiforum Danmarks årsdag ikke skjul på, at han - modsat så mange andre - rent faktisk er tilfreds med resultatet af COP15. Det blev ganske vist ikke som man havde håbet, men ikke desto mindre fik man en lang række lande til at forpligtige sig til de 2%.

Forhandlingerne på COP15 er i høj grad politik, og nu her to måneder efter, er det blevet hverdag, og vi må til at se på, hvordan vi når vores klima-mål, lød det fra Concito-formanden. Han mener, at vi i Danmark, til trods for bumletogsfarten, står over for en vindersag.

- Gennem en massiv satsning på energieffektivitet, en massiv satsning på vedvarende energi, et bæredygtigt landbrug og en ændring i vores adfærd, så skal vi nok nå vores mål, sagde Martin Lidegaard, og tilføjede:

- Vi har teknologien - lad os bruge den, og lagde dermed op til, at vi i Danmark de næste ti år bør udbrede og anvende den teknologi, vi allerede har - for på sigt at udvikle og implementere ny teknologi.

Vi har kun ligget i front, fordi vi var ene
- Hvis man altid går i andres fodspor, så kommer man aldrig først, lød det fra formand for Klimakommissionen Kathrine Richardson, og dermed slog hun fast, at hendes tilgang til de kommende år - for Danmarks vedkommende - ikke er med samme hastighed som Martin Lidegaards.

- Kapløbet er begyndt. Vi er i førerposition, men det skyldes i høj grad, at vi længe har været alene på banen. Men det er vi ikke længere, sluttede hun og lod dermed den skjulte opfordring til tilhørerne om at lægge sig i selen rent udviklingsmæssigt hænge i luften.

Danskerne vil klimaet
Hvis man helt lægger hastighedsbegrebet på hylden og ser på budskabet fra de to eksperter, er der ingen slinger i valsen.

- Vi når målet, men.....

Danskerne vil klimaet; en stadig større del af energibranchen vil klimaet; offentlige og private virksomheder vil klimaet, men det kræver en målrettet indsats, og det er den udfordring, der ligger foran os nu. Og hvorvidt det skal foregå med ekspresfart eller bumletogsfart, er jo ikke væsentligt, når blot man når endestationen i tide.


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094