Forening: Prisvindende energiprojekt værd at kopiere
Dansk Solvarme Forening håber, at Sønderborg Kommunes prisvindende energi-projekt Projekt Zero, hvor man blandt andet satser på fjernvarmeproduktion baseret på solvarme, bliver et eksempel til efterlevelse.
Sønderborg vinder prisen for sit ”Projekt Zero”, hvor målet er, at Sønderborg Kommune skal være CO2 neutral i 2029. Sønderborg bliver dermed anerkendt på europæisk plan for målrettet at satse på bl.a. grøn varme, hvor fjernvarmeproduktionen baseres på også solvarme.
Dansk Solvarme Forening håber andre vil gøre eksemplet efter
Formand for Dansk Solvarme Forening Anders Otte Jørgensen roser Sønderborg Kommune for at være frontløber, men undrer sig samtidig over, at ikke flere kommuner satser mere målrettet på solvarme.
- Ved at indtænke solvarme i kommunernes varmeforsyning kan spares både CO2-udledning og penge fra de slunkne kommunale kasser. Samtidig får fjernvarmeforbrugerne lavere og mere stabile varmeregninger. Solvarme er en gennemprøvet teknologi, der kan levere op til 70 % af det varme vand samt 30 % af varmen i en bygning. Solvarme fungerer særdeles godt sammen med fjernvarme, som tilfældet i Sønderborg Kommune, hvor Sønderborg fjernvarme har suppleret deres fjernvarmeanlæg med et 5.500m2 stort solvarmeanlæg. Ligeledes har Broager Fjernvarme suppleret sit fjernvarmeanlæg med 10.000m2 solfangeranlæg . På den måde bidrager solvarme til at dække omkring 20% af fjernvarmeforbruget i Broager, lyder det fra foreningen.
En anden kommune, der satser målrettet på solvarme er Skive. Skive sparer årligt på 600.000 kr. på varme og mindsker udledningen af CO2 med ca. 350 tons om året.
Andre kommuner kunne gøre det samme som Skive og Sønderborg. Dansk Solvarme Forening håber, at den pris Sønderborg har vundet, vil få andre kommuner til at satse mere målrettet på vedvarende energi i deres varmeforsyning.