Oliefyr skrottes på stribe
Energistyrelsens skrotningsordning har på 14 dage fået 4.000 danskere til at søge om tilskud til at skifte oliefyr ud med mere miljøvenlig varme. Energistyrelsen regner med 30.000 ansøgninger i år.
Hvis ansøgningerne godkendes, svarer det til, at 50 mio. kr. ud af de 400 allerede er brugt, og det er chefkonsulent i Energistyrelsen Morten Nordahl Møller godt tilfreds med.
- Ordningen har fået en fin start. Og da midlerne tildeles efter først-til-mølle princippet, er der ingen grund til at holde sig tilbage, siger han.
Søg nu – udskift senere
Selvom du gerne vil vente med at skrotte dit oliefyr – f.eks. indtil det er varmere i vejret – kan det godt betale sig at søge penge med det samme. Du kan nemlig vente med at skrotte fyret i op til et halvt år efter, at du får tilkendt tilskud.
Ordningen er kommet godt i gang, og Energistyrelsen holder løbende øje med, hvor mange ansøgninger der kommer ind.
- I løbet af de første par uger har vi modtaget ansøgninger svarende til 10-15% af den samlede pulje. Så umiddelbart er der ikke udsigt til, at pengene forsvinder lige med det samme. Men billedet kan ændre sig, for eksempel hvis større boligforeninger sender mange ansøgninger ind på én gang, siger Morten Nordahl Møller.
Hver 3. vælger jordvarme
En gennemgang af de første 1.000 ansøgninger viser, at
- 50 % søger om installation af fjernvarme, der giver 10.000 i tilskud.
- 33 % søger om tilskuddet på 20.000 kr. til jordvarmeanlæg.
- 7 % søger om 15.000 kr. til luft til luft- og væske til vand-varmepumper.
- 10 % solvarme-anlæg, hvor 25 % af installationen dækkes.
Tallene er ikke overraskende, eftersom det er nemt for mange forbrugere at skifte til en af de mest miljøvenlige opvarmningsformer, fjernvarme, hvis de bor i fjernvarmeområder.
Jordvarme er noget dyrere at installere, men uden for fjernvarmeområde er det et godt alternativ, og det tjener typisk sig selv ind på under et årti.
Vil bruge penge inden nytår
Energistyrelsen regner med, at der er omkring 300.000 oliefyr i Danmark. Godt 200.000 af dem er over 15 år gamle. Der er således masser af utidssvarende oliefyr, og Energistyrelsen håber på at få brugt alle de 400 mio. støttekroner inden nytår.
Hvis det lykkes, har omkring 30.000 danskere fået tilskud til at skrotte oliefyret, og atmosfæren slipper for omkring 150.000 ton CO2 årligt.