23948sdkhjf

Sisimiut vandkraftværk åbnet

Ved et offentligt arrangement blev Sisimiut vandkraftværk onsdag den 7. april officielt åbnet. Det er Grønlands fjerde vandkraftværk.
Vandkraftværket ligger i bunden af Kangerluarsuk Ungalleq, 2. fjorden, ved søen Tasersuaq,27 kilometer nord for Sisimiut. Siden 15. november 2009 har værket af og til forsynet byen med energi til el og varme. Dette for at anlægget skulle testes. Test som kun kunne udføres når der blev produceret strøm.

Værket vil nu, efter den officielle åbning fast levere energi til byen, via en 60 kV transmissionslinie, der krydser Kangerluarsuk Tugdleq, 1. fjorden.

Store besparelser og miljøfordele
Når vandkraftværket nu tages i brug, overgår dieselelværket i Sisimiut til at være reserveanlæg. I 2008 brugte dette elværk i alt cirka 6.5 millioner liter olie, som nu erstattes af energi fra vandet i Tasersuaq. Med de nuværende oliepriser svarer det til en oliebesparelse på cirka 28 millioner kroner årligt. Dertil kommer naturligvis gevinsten ved at erstatte den forurenende oliebaserede energifremstilling med naturens egne kræfter.

Stor vandkraftudbygning
Siden 2006 har Nukissiorfiit gennemgået en stor udvikling i forhold til at øge andelen af energi produceret fra vedvarende energikilder, i vores tilfælde vandkraft. I 2006 udgjorde vandkraft cirka 40 % af den samlede energiproduktion. Med udgangen af 2009 udgjorde den omkring 60 %. Dette er inklusive produktionen fra vandkraftværket i Sisimiut.

Kommende projekter
Ved udgangen af januar 2010, godkendte Grønlands Selvstyre yderligere et vandkraftprojekt.

Vandkraftværket kommer til at ligge cirka 50 kilometer nordøst for Ilulissat og forventes færdigt i 2013. Dette femte vandkraftværk vil resultere i at op imod 70 % af Nukissiorfiits energiproduktion vil blive baseret på ren, vedvarende energi.

Fakta
Turbiner: 2 stk. Francis på hver 7,5 MW
Produktionskapacitet: 58 GWh årligt
Oplandsareal: 862 km²
Nedbørstilløb til Tasersuaq: Ca. 340 mio. m3/år
Dæmning: Der er ingen
Maksimal faldhøjde: 78,6 m
Tilløbs- og tryktunnel: 4.680 m
Tunneller i alt: 5.130 m
Transmissionsledning: 60 kV, 82 master over ca. 27 km
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094