23948sdkhjf

CO2-neutral vindkraft og varme bremses af utidssvarende regler

Vind og vedvarende energi i fjernvarmen stoppes af de såkaldte samfundsøkonomiske beregningsforudsætninger, skriver Danmarks Vindmølleforening og Dansk Fjernvarme i et brev til klima- og energiministeren.
Danmarks Vindmølleforening og Dansk Fjernvarme har skrevet til klima- og energiminister Lykke Friis med nedenstående budskab og med en opfordring til at sikre en dynamisk indpasning af vindkraft.

- Det kræver en ændring af regler og afgifter, hvis vedvarende energi som vind, sol og geotermi for alvor skal ind i de danske hjem i form af energi. De tekniske hindringer for en massiv udbygning af den vedvarende energi er helt præcis: Manglende værdisætning af regulerkraften på decentrale kraftvarmeværker og en samfundsøkonomisk kalkulationsrente på 6 procent.

- Det lyder både kedeligt og teknisk, men er ikke desto mindre en væsentlig årsag til, at der ikke udbygges mere med vedvarende energi. De enkelte fjernvarmeværker kan nemlig ikke i tilstrækkelig grad lave projekter, som har en samfundsøkonomisk positiv effekt. Kan de ikke det, så er det ligegyldigt, at der både er tale om CO2-fri og privatøkonomisk fordelagtige projekter for forbrugerne.

Sådan er reglerne!

- Det handler om helhedstænkning og en modernisering af afgiftssystemet, hvis man vil have udbygget de teknologier, som kan skabe et CO2-neutralt samfund. Helhedstænkning, hvor det samlende energisystem sammentænkes, så vi for alvor får udbytte af vindmøllernes effekt og kan gemme vindmøllenergi til dage uden blæst. Det kan man kun, hvis man har et fleksibelt fjernvarmesystem, der kan aftage el, når det blæser - og producere eI, når det er vindstille. Det er den såkaldte regulerkraft.

- I dag bliver de investeringstunge projekter i vedvarende energi ofte stoppet af forældede afgifter og regeltekniske hindringer – hvorfor de fossile brændsler som kul, olie og naturgas stadig skal bruges for at sikre strøm i kontakterne og varme i radiatorerne. Ærgerligt, når det med økonomiske og miljømæssige fordele kunne ske ved at bruge vind, sol, geotermi og andet vedvarende energi.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

2.627