23948sdkhjf

Danske solceller støttes med EU-millioner

Det syddanske solcelle projekt Sunrise har modtaget 3,8 millioner kroner i støtte fra EU. Pengene skal sætte skub i udviklingen af solcelleteknologien.
Verdensmarkedet for solceller har gennem en årrække haft store vækstrater og kan blive den ny vindmølleindustri. Projektet ’Sunrise’ får 3,8 mio. kr. fra EU’s Regionalfond til at udvikle dansk solenergi og gøre Syddanmark til førende region inden for solcelle-teknologi

Photo Voltaics eller PV er betegnelsen for det fysiske princip, der gør det muligt for solceller direkte at omdanne solstråler til elektricitet. Verdensmarkedet for solceller (PV) har i en årrække haft store vækstrater.

Syddansk Universitet, projektleder Kasper Paasch:
- Hvis vi vil blande os med de andre aktører inden for PV-markedet, skal vi hele tiden lave innovation og skabe nye produkter, så vi kan blande os på det ny marked, der meget vel kan udvikle sig til en stor økonomisk sektor i stil med vindmølleindustrien.

Syddanmark er allerede langt fremme, når det kommer til arbejdet med solceller, og de betydeligste danske ”industrielle PV-parter” inden for produktion af selve solceller er placeret i Region Syddanmark – Danfoss Solar Inverters A/S, LINAK A/S, Syddansk Universitet og Esbensen Rådgivende Ingeniører A/S, Syd Energi, ProjektZero A/S.

En forudsætning for at gøre sig gældende er en høj grad af innovation, idet teknologien er i stadig udvikling og konkurrenter hele tiden forbedrer egne produkter. Med projektet ’Sunrise’ forventer de involverede parter at forøge deres innovationsgrad med 25-50 %.

Regionsrådsformand og formand for Syddansk Vækstforum, Carl Holst:
- Syddansk Vækstforum støtter projektet, fordi energi er et af vores indsatsområder. Samtidig understøtter projektet vores særlige fokus på at hjælpe Sønderborg-området med at få nye arbejdspladser til erstatning efter massefyringerne på bl.a. Danfoss og Linak.

Manglende testanlæg har tidligere været en barriere i forhold til produktudvikling, men nye testanlæg på blandt andet Sønderborg Produktionsskole og EUC Center Syd skal gøre det muligt at afprøve nye idéer. Anlæggene vil, udover at reducere skolernes brug af energi, indgå som et aktivt element i undervisningen og skabe bevidsthed om klima og energiforbrug.

’Sunrise’ er støttet med 3,8 mio. kr. fra EU’s Regionalfond efter indstilling fra Syddansk Vækstforum.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078