Den første tyske offshore vindpark indviet
I Nordsøen er den første tyske offshore-vindpark officielt taget i drift. Driftsselskabet bag regner ikke med, at projektet bliver rentabelt.
Nu er det første tyske pilotprojekt på åbent hav altså officielt indviet.
Første tyske vindpark på åbent hav
Pilotprojektet ud for den tyske ø, Borkum, er den første tyske vindpark på åbent hav. Den har kostet 250 mio. Euro (ca. 1,87 mia. dkr).
Vindparken med 12 møller, hvis højeste møller er på 155 meter, befinder sig omkring 45 kilometer ud for Borkum og kan ikke ses fra fastlandet. I løbet af de næste år skal der i den tyske del af Nord- og Østersøen opføres 5.000 yderligere anlæg af denne art.
Forsinkelser kostede
Dårligt vejr og den enorme logistiske udfordring forsinkede det store offshore-projekt flere måneder. Det blev 60 mio. Euro (ca. 450 mio. dkr) dyrere end plan-lagt. I efteråret 2008 blev første byggeafsnit gennemført med fuldførelsen af et omspændingsværk i Nordsøen. I foråret 2009 blev søkabelet tilsluttet og dermed stod forbindelsen til strømnettet klar. Derefter blev fundamenterne rammet ned i søbunden, der ligger i ca. 30 meters dybde.
I november 2009 var vindparken færdig.
Ikke et rentabelt projekt
Driftsselskabet Deutsche Offshore-Testfeld und Infrastruktur GmbH (DOTI) regner ikke med, at denne vindmøllepark kan drives rentabelt. Det drejer sig om et pilotprojekt, der skal vise, om teknikken er bæredygtig for fremtiden.
Forsøgsanlægget står under permanent kontrol. Navnlig skal miljøfølgerne for fisk, fugle og hav undersøges.
Vindparken, der kan forsyne op til 50.000 husholdninger med strøm, drives af energikoncernerne Eon, Vattenfall og EWE.