Elpatronloven bremser solvarmeprojekt
Der bliver intet solvarmeanlæg i Dronninglund før politikerne ændrer elpatronloven, lyder det fra formanden for varmeværket i det nordjyske.
- Vi vil jo gerne forsøge at leve op til de ambitioner, som politikerne har om, at Danmark skal være fri af fossile brændsler. Men så skulle man tage og indrette sin afgiftspolitik, så det også kan betale sig for os, siger Carsten Møller Nielsen, formand for Dronninglund Fjernvarmeværk.
Elpatronloven lægger forhindringer i vejen
Fjernvarmeværket i Dronninglund har i tre år arbejdet med at virkeliggøre et solvarmeprojekt, men af skattemæssige årsager kan det ikke realiseres. Og efter mødet understreger Carsten Møller Nielsen, at der ikke bliver noget af et solvarmeanlæg, før det kan betale sig for varmeværket at bruge en varmepumpe og før elpatronloven ændres.
I dag betaler han 20,8 øre/kWh i elafgift for elpatronen, mens varmepumpen koster 62,4 øre/kWh.
- Det svarer til at betale mere i benzin for en energivenlig bil, fordi den kører længere på literen, og det er jo det samme som at præmiere de biler, der bruger mest benzin, siger han.
Han fastslår overfor Altinget, at elpatronloven gør, at et fjernvarmeværk som Dronninglund ikke får gavn af en lavere elpris, men derimod straffes.
Opbakning fra SFs energiordfører
SF’s energiordfører Anne Grete Holmsgaard bakker op om Carsten Møller Nielsens synspunkter og har derfor indkaldt klima- og energiminister Lykke Friis til et samråd om elpatronloven, der i øjeblikket er til forhandling.
- Det er jo oplagt at løse det her problem, mens vi har loven på bordet. Det ville være tosset bare at lukke loven ned, uden at have løst det, siger hun.