23948sdkhjf

Åben invitation til vindmølleindustriens underleverandører

I en tid, hvor konsolidering og globalisering kører på med fuld styrke, og hvor opskriften på succes i stort omfang indbefatter innovation, er mange af vindmølleindustriens leverandørvirksomheder udfordrede. Der er som bekendt sket flere store fusioner mellem vindmølleproducenter inden for de seneste par år, og forandringerne er nu også på vej ned i værdikæden, hvor store leverandører som eksempelvis Jupiter Group og Bach Composite Industry er fusioneret i 2017 i bestræbelserne på at ruste sig til en fremtid med endnu mere konkurrence.

Det kan for en lille eller mellemstor leverandørvirksomhed være en stor opgave at løfte alle udfordringerne alene i en branche, hvor der stilles større og større krav til leverancerne, og hvor prisen konstant er under pres i bestræbelserne på at reducere prisen på vindenergi. Som om det ikke var nok, skal mange virksomheder også være til stede på endnu flere markeder i fremtiden.

Er der fremover kun plads til de helt store spillere og leverandører i branchen?

Nej er svaret, men der ikke er tvivl om, at hovedparten af varestrømmen i vindbranchen i fremtiden vil blive koncentreret på færre aktører. Der opstår hele tiden mange nye muligheder i og omkring vindbranchen, og der vil derfor også fremover være brug for dygtige, kreative, fleksible og kvalitetsbevidste leverandører.

Markedet for service- og vedligehold er eksempelvis et marked i stor vækst, ligesom der i øjeblikket forskes i energilagring, nye materialer, nye fundamenter m.m. Dette er alle områder, der kan åbne op for muligheder for mindre virksomheder og i stort omfang også danske af slagsen. Og som det tidligere har vist sig, er det de omstillingsparate virksomheder, der vil udvikle sig og overleve. Det er de virksomheder, der kan læse markedet og mulighederne lige her og nu, og som forstår at udnytte øjeblikket.

I en periode med konsolidering vil der også i stigende omfang blive fokuseret på kernekompetencer. Dette kan betyde, at mange af de opgaver, der løses øverst i værdikæden, fremover vil blive skubbet længere ned i værdikæden til de underleverandører, der har evnen og lysten til at tilbyde systemleverancer og det nødvendige kapitalberedskab, det kræver at løfte opgaven.

For især at styrke de mange underleverandører i vindmølleindustrien har Vindmølleindustrien søgt om at blive operatør på ”Udviklingsprogrammet for underleverandører i vindmølleindustrien”. Med et samlet budget på over 39 mio. DKK er der store forventninger til, at programmet kan være med til at gøre en forskel for de mange virksomheder, der har brug for ny viden og nye samarbejdspartnere, der kan være med til at skabe vækst i et krævende marked.

Formålet med udviklingsprogrammet, der er støttet af Region Midtjylland, Region Nordjylland samt Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, er klart at styrke innovationskraften i virksomhederne. Dette skal understøttes ved at forberede virksomhederne til systemleverancer, mere digitaliserede arbejdsprocesser, globale samarbejder og til at udvikle nye branchestandarder, der er med til at styrke de danske virksomheder.

Der er stor interesse for programmet, og siden programmets start er der påbegyndt en række meget konkrete projekter, som har potentiale til at skabe vækst til virksomhederne. Der er tale om projekter mellem flere virksomheder, der hver især typisk ikke har ressourcer til at løfte projekterne alene.

En afledt fordel ved at flere virksomheder går sammen om udviklingsprojekter er, at der opstår gensidig læring mellem virksomhederne, og at den seneste viden fra et eller flere af de fire universiteter, der deltager i programmet, med stor fordel kan inddrages i projekterne. Endvidere har det vist sig, at vindmølleproducenterne i dag ser meget positivt på tværorganisatoriske projekter, og de deltager gerne, når det kan skabe fælles gevinster.

Så i en tid med udfordringer ser det også ud til, at innovation og nye samarbejdsformer kan være med til at skabe muligheder i fremtiden. Derfor ligger der også en åben invitation til deltagelse i udviklingsprogrammet for alle leverandører i vindmølleindustrien, der ønsker innovation, nye markeder eller netværk.  

 

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109