23948sdkhjf

Europas bedste energirenoveringsprojekt ligger i Hvidovre

40 procent af al energi bruges i bygninger, og det er således et af de mest effektive steder at sætte ind, hvis man vil overflødigt energiforbrug til livs. Erfaringen viser, at det med en effektiv energirenovering kan spares mellem 25-30 procent af forbruget til gavn for driftsudgifterne, klimaet og bygningens indeklima.

Danmark er et af de lande i verden, der er længst fremme med at gennemføre de store energirenoveringsprojekter. Et af de projekter, der vækker genklang ude i verden, er det ambitiøse ESCO-projekt på Hvidovre Hospital, hvor Siemens i øjeblikket er godt i gang med en energirenovering af det 245.000 kvadratmeter store hospital for 165 millioner kroner.

Faktisk er projektet så unikt, at det netop har vundet prisen European Energy Service Award (EESA) ved en gallaaften i Berlin.

Prisen European Energy Service Award (EESA) uddeles af Berliner Energiagentur i samarbejde med EU kommissionen.

- Jeg er virkelig glad for det skulderklap, vi får med prisen. Danmark er langt fremme i energibesparelser i bygninger, og hver eneste gang vi laver et nyt projekt, reducerer vi det overflødige energiforbrug. Det er afgørende for, at vi i Danmark kan nå de ambitiøse klimamål, vi har sat, siger Lars Nielsen, der er ESCO-direktør i Siemens.

Solceller, vindmøller og måske et varmelager

ESCO-projektet skal sikre hospitalet en årlig energibesparelse på 33%. Besparelsen på energiregningen finansierer renoveringen, der både tæller solceller, LED-lys og måske et varme-lager.

- Overordnet set har vi i det her projekt fokuseret på lys, overskudsvarme, ventilation og muligheden for at optimere styringen på bygningsautomatikken, fortæller direktør for divisionen for bygningsteknologi hos Siemens, Jesper Skou.

Energirenoveringen på Hvidovre dækker blandt andet over udskiftning af 15.000 lysarmaturer samt anvendelsen af overskudsvarmen fra køkken og vaskeri. Sidstnævnte i et sindrigt system, som Siemens selv har udviklet sammen med sin leverandør.

- Vi har også haft stort fokus på vedvarende energi. Hvidovre Hospital får derfor udvidet sit eksisterende solcelleanlæg markant, og så arbejder vi på at få lov til at lave borehuller,der skal fungere som varmelager, men her venter vi på en række godkendelser for at få lov til at lave de første test-borehuller. Det ligger der et stort potentiale i, siger Jesper Skou

Næsten færdigt
Det store energirenoveringsprojekt har været længe undervejs. I januar 2016 underskrev Siemens og Hvidovre Hospital kontrakten på, at selve renoveringen kunne sættes i værk. Forud for det var gået et år med bygningsanalyser og udarbejdelsen af et katalog over de mulige renoveringsarbejder, der skulle iværksættes, for at man kunne opnå den størst mulige energibesparelse.

- I forhold til kataloget, så er der faktisk ikke så mange ting, som vi har pillet ud af kataloget. Vi har haft et super stærkt samarbejde omkring det her projekt med en stærk driftsorganisation hos Hvidovre Hospital, som virkelig ville det. Sammen har vi udviklet langt bedre løsninger, end vi havde kunnet hver for sig, fortæller Jesper Skou.

Og nu er projektet altså prisgivet – og det endda endnu før energirenoveringen er færdig.

- Vi er cirka halvvejs med projektet, slutter Jesper Skou.

Projektet ventes afsluttet ved udgangen af 2018.

Fakta
ESCO betyder Energy Service Company - i dette tilfælde Siemens A/S.
Hvidovre Hospital er i forbindelse med aftalen blevet rådgivet af Munksgaard + Andersen A/S og COWI.
Aftalen er den største af sin art i Danmark.
Hvidovre Hospital formulerede i 2014 en 5-10-15-plan: i løbet af 5 år, skal 10 % af hospitalets strømforbrug være dækket af vedvarende energikilder og hospitalets energiforbrug være reduceret med 15 %. En plan som ESCO-aftalen i høj grad er med til at realisere.
Hvordan fungerer det?
Siemens A/S foretager og betaler for forbedringer i hospitalets bygninger og installationer og garanterer en besparelse på energiforbruget. Hospitalet betaler over de næste 10 år Siemens tilbage med besparelserne på energiregningen.
Hvis besparelsen ikke dækker investeringen, dækker Siemens selv differencen. Hvis besparelsen bliver større, deler man i perioden den ekstra besparelse.
Når de 10 år er gået, kan hospitalet stikke hele besparelsen i lommen og bruge den på kerneområder, fx patientbehandling og forskning.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097