23948sdkhjf

Endelig: Nu kommer den direkte biogas-pipeline til Arla i Videbæk

Efter års forarbejde ser det nu endelig ud til at Arla, Nature Energy og Xergis storstilede biogas-projekt i Videbæk kan realiseres.

65 landmænd har meldt sig som leverandører til anlægget - Startskuddet til projektet i Videbæk går i august 2017, skriver Nature Energy i en pressemeddelse.

Direkte pipe-line
Beslutningen om at etablere biogasanlægget i Videbæk er afslutningen på Nature Energys anden runde i biogasudbygningen. En runde der med hele tre anlæg skal fordoble selskabets biogasproduktion. De tre anlæg er biogasanlægget i Brande, biogasanlægget i Korskro – og nu som rosinen i pølseenden, NGF Nature Energy Videbæk.

Hvor gassen fra Nature Energys øvrige anlæg sendes i det landsdækkende naturgasnet, får gassen fra Videbæk en direkte pipeline ind i produktionen hos Arla Foods i Videbæk. Dermed kan Arla, der er en af Danmarks største aftagere af naturgas, fra udgangen af 2018 skifte næsten 70 procent af naturgassen i områdets produktion ud med grøn energi.

Nature Energy Videbæk er lidt andeledes end vores øvrige anlæg, fordi gassen ikke sendes på naturgasnettet – men det viser lidt om biogassens fleksibilitet og muligheder. Her går vi ind og løser en konkret udfordring i stor skala hos en enkelt virksomhed, men fordelene for samfundet er de samme: vi reducerer CO2 og udvaskning af kvælstof, løser en affaldsudfordring og optimerer brugen af restprodukter fra landbruget, siger Ole Hvelplund, adm. direktør i Nature Energy.

Rekordstort anlæg er milepæl for Xergi
Nature Energy bliver hovedejer af anlægget med godt 80 %, mens landmændene, Arla og anlægsleverandøren Xergi tegner sig for de øvrige ejerandele.

Xergi står også bag Nature Energys øvrige anlæg i drift, men anlægget i Videbæk bliver til gengæld det absolut største, Xergi har leveret, siden virksomheden begyndte at bygge biogasanlæg for over 30 år siden.

Derfor håber Jørgen Ballermann, administrerende direktør i Xergi, da også, at projektet kan inspirere andre dele af fødevareindustrien til at se på mulighederne for at producere og anvende biogas:

- Anlægget opbygges efter nogle grundprincipper, som igennem en årrække har sikret en stabil og høj biogasproduktion på en række store biogasanlæg, vi har leveret til bl.a. Storbritannien, Frankrig, USA og Danmark. Anlægget vil anvende flere af de nye tekniske løsninger til biogasindustrien, som Xergi løbende udvikler. Løsninger, som forbedrer gas-udbyttet fra organiske reststoffer fra fødevareindustrien, landbruget og husholdninger. Videbæk bliver derfor – også i international sammenhæng – endnu et pejlemærke i omstillingen til grøn energi, siger Jørgen Ballermann.

Dobbelt værdi for Arla
For Arla spiller anlægget direkte ind koncernens generelle målsætning om, at 50 procent af den energi, der bliver brugt i produktionen, skal stamme fra vedvarende energikilder.

- Anlægget her gør det muligt for Arla at erstatte store dele af den fossile gas med grøn gas, forklarer Kristian Østerling Eriknauer, vice president for CSR i Arla,
- Men væsentligt for os er også, at det blandt andet er vores landmænd, der skal levere størstedelen af råvarerne til anlægget. Det giver rigtig god synergi mellem produktion og ressourcer og skaber værdi hele vejen rundt for os som virksomhed.

Landbruget har store fordele i biogassen
I leverandørforeneingen Videbæk Biogas har man arbejdet for et anlæg i Videbæk igennem en årrække, og det er derfor en tilfreds og lettet formand, Ole Kjær, der nu kan se anlægget blive realiseret:

- Vi har kæmpet for det her anlæg, og det er en stor sejr for landmændene i Videbækområdet, at vi nu er kommet frem til et spadestik. Der er store miljøfordele at hente for landbruget i biogassen, og der er god økonomisk fornuft for os i at deltage i et stort fællesanlæg, frem for at hver landmand skal udvide med små selvstændige anlæg. Vi glæder os til at komme i gang, siger Ole Kjær.

Første spadestik tages i august 2017, og anlægget står forventeligt færdigt ved udgangen af 2018.

Fakta om NGF Nature Energy Videbæk A/S

  • Anlægges bygges ved landsbyen Trøstrup syd for Videbæk
  • Anlægget ejes af Nature Energy, Arla, Xergi og leverandørforeningen Videbæk Biogas
  • Anlægget skal hvert år behandle 600.000 ton biomasse primært fra landbruget
  • Det bliver til 27,5 mio. m3 rå biogas, svarende til 16,5 mio. m3 naturgas, his biogassen blev opgraderet.
  • Biogassen opgraderes ikke til brug for naturgasnettet men føres direkte ind som procesenergi i Arlas produktionssteder i Videbæk (Nr. Vium, DP og Arinco).
  • Der forbehandles i anlægget med Flexfeed-teknologien, der er udviklet af Xergi.
  • Det store anlæg vil give 12-15 arbejdspladser på selve anlægget, mens op mod 100 mand vil være beskæftiget i byggeperiodens travleste perioder.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141