Århus’ første byvindmølle snurrer
Århus’ første byvindmølle snurrer på taget af Ingeniørhøjskolen, og ingeniørerne vil have flere møller på byens tage og dokumenterer nu, at det kan betale sig.
Byvindmøllen kan forsyne, hvad der svarer til en toværelses lejlighed med strøm. En familie med mor, far og to børn vil have brug for to møller, hvis de skal være selvforsynende med strøm til vaskemaskine, komfur, TV og hvad en helt almindelig familie nu ellers har brug for.
- Her er der virkelig en mulighed for at gøre en forskel, som gavner både miljøet og el-regnskabet. Rent teknisk er der ikke noget i vejen for, at århusianerne kan gå i gang med at producere gratis strøm lokalt, siger Carl Jakobsen, lektor ved Ingeniørhøjskolen i Århus.
Ingeniørhøjskolens mølle er en testmodel, som skal give ny viden om energiproduktion i byområder.
Flere vindmøller på byens tage?
Der skal masser af vindenergi til, hvis det skal lykkes Århus at blive CO2-neutral i 2030. I dag er århusianernes el-forbrug skyld i hele 40 procent af kommunens samlede CO2-udledning. Til sammenligning står trafikken for 29 procent og fjernvarmeforbruget for kun 16 procent.
En tilladelse til at opføre byvindmøller vil give borgerne i Århus mulighed for at investere i vedvarende energi og gøre en reel forskel for miljøet.
Der er endnu ingen byvindmølleplan på tegnebrættet, men Klimachef, Jan Nielsen, bakker op om idéen.
- Skal Århus være CO2-neutral i 2030 kræver det, at vi sætter vores energiforbrug i spil og bruger de muligheder, vi har for handling. Byvindmøller er bestemt en mulighed, vi skal se nærmere på, siger han.
Hvis Århus Kommune skal sige ja til flere vindmøller på byens tage, kræver det først en grundig myndighedsbehandling.
En byvindmølle koster i dag mellem 30.000 og 60.000 kroner. Den producerer cirka 1400 kWh om året, og det tager cirka 15-20 år at få pengene tjent hjem. Det kan blive en realitet som fremtidig investeringsmulighed for boligforeninger og private i Århus.