23948sdkhjf

Overskudsstrøm fra solceller forvarmer brugsvand

Munk Energy og Bolind sikrer at boligforeningen AlmenBo kan udnytte al strømmen fra solcelleanlægget.

AlmenBo Aarhus har investeret i et solcelleanlæg, der producerer strøm til ca. 194 boliger og 500 beboere på Rydevænget i Aarhus.

Det er Munk Energy og Bolind, der har leveret anlægget, som ud over at producere strøm til stikkontakten også bruges til at opvarme brugsvand.

- Anlægget er det første, vi har leveret, med en speciel styring, der giver mulighed for, at strøm der ikke bliver brugt af beboerne, bliver brugt til at forvarme brugsvand. Løsningen omfatter to vandtanke med hver 3000 liter vand og to el-patroner, der samlet leverer 36 kW grøn energi til opvarmning af vandet. På den måde bruger AlmenBo Aarhus al energien fra deres nye solcelleanlæg, og det er der rigtig god økonomi i – og en løsning jeg kun kan anbefale til andre boligorganisationer og -foreninger, siger adm. direktør, Andreas Nyeboe Munk fra Munk Energy A/S.

Nu er vi mere uafhængige
Det nye anlæg, der er monteret på taget af Rydevænget 1, består af ni Astronergy-invertere og 600 solcellepaneler, der kan producere 159 kWp, hvilket svarer til, hvad 30 parcelhuse bruger på årsbasis.

- Det er faktisk AlmenBo Aarhus´ første større solcelleanlæg. Solpanelerne ligger på nylagt tagpaptag i 4. sals højde. Panelerne er fastforankret i betonkonstruktionen ved hjælp af et montageanker, der både sikrer fastgørelsen og tætheden i anlæggets levetid, og samtidig giver det en arkitektonisk fordel, da man ikke kan se panelerne fra jorden, forklarer inspektør, Jesper Holze fra Almenbo Aarhus.

Hos AlmenBo har der været både et økonomisk og miljømæssigt aspekt i valget af solceller: Boligforeningen bidrager til et renere miljø og så bliver Rydevænget, der kun har en hovedmåler, mere uafhængig af de stigende elpriser. Derudover har det også haft stor betydning, at anlægget kan andet og mere end sikre strøm i stikkontakten.

-  Det har rigtig stor betydning, at vi selv kan bruge så meget af den strøm, vi producerer, så derfor valgte vi at gå ind i pionerprojektet med at levere den overskydende strøm ned i vores vandtanke. Så fra at solcellerne kun var en økonomisk gevinst på strømforbruget, bliver det nu forhåbentlig også en gevinst, vi kan mærke på fjernvarmeforbruget. Vi har rigtig store forventninger til anlægget, så vi har investeret i et program, der synliggør hvad både anlægget og vandtankene producerer. Vi får sat en skærm op i afdelingen, hvor man følge solcellerne - eller man kan sidde derhjemme og følge med via et link på vores hjemmeside, siger Jesper Holze.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093