23948sdkhjf

RAcell-solceller i Danmarks første Passiv+byggeri

Lykke Friis indviede i går Danmarks første Passiv+byggeri beklædt med solceller fra danske RAcell.
Energieffektive bygninger har et stort eksport-potentiale for Danmark. Nu vises vejen for nybyggeriet med Danmarks første Passiv+ hus, som Klima- og Energiminister Lykke Friis indviede i dag. Huset producerer mere energi, end det forbruger, og rummer dansk teknologi og løsninger, skriver Rockwool i en presse-meddelelse.

Passivhus opgraderes til plusenergi med solcelleanlæg
Bag Passiv+ huset står Finn Christensen fra arkitekt- og byggefirmaet Passivhus Design ApS, der senest har udviklet en ny banebrydende konstruktionsmodel for passivhus byggeri. Nu går han skridtet videre og bygger et gennemisoleret passivhus, som opgraderes til et plusenergi-hus med et solcelleanlæg.

- Jeg ser det som en udfordring at bygge et hus, der energimæssigt står stærkt, også i fremtiden, og som også har et potentiale i udlandet. Og det mener jeg Passiv+ hus konceptet har, siger Finn Christensen, der også er i gang med projekter til sydligere himmelstrøg.

Passiv+ huset i Stenløse er på 172 m2 og koster 2,5 mio. kr. Det er spækket med isolering, og et nyt solcelle-system vil sørge for et årligt overskud af vedvarende energi, som så sælges til el-nettet.

Solceller fra RAcell
Solcelleanlægget fra RAcell bliver på knap 46 m2 og medfører, at regningen på el og varme ikke blot går i nul, men ligefrem giver overskud. Om vinteren bruges hen ved 80 procent af husets energi-produktion til el og opvarmning, mens der i sommerhalvåret kun forbruges ca. 20 procent af den energi, der kommer fra solcellerne. På den måde producerer huset mere energi, end det forbruger, og energiselskabet tager strømmen retur til el-nettet.

- Vi har projekteret huset, så det producerer den mængde årlige, grønne overskudsstrøm, som energiselskabet er villig til at tage retur fra et enfamiliehus. Det er 6000 kWh. Det giver årligt en sparet udledning af 5,75 tons CO2, forklarer Finn Christensen og fortsætter:

- I lande som Tyskland og Frankrig gives der billige lån eller decideret økonomisk tilskud til velisolerede superlavenergihuse og plusenergihuse. Sådan er det endnu ikke i Danmark. Og mens vores danske energiselskab betaler det samme for en kilowatttime solstrøm, som vi betaler for en kilowatttime lavet på forurenende kul, så får den tyske solpanel-ejer tre en halv gang mere for den miljøvenlige solenergi, vedkommende leverer til forsyningsnettet. Hvis målet er at gøre Danmark uafhængigt af fossilt brændstof, kommer vi ikke uden om også herhjemme at skabe større incitament til at bygge passiv+ huse.

Udover solceller fra Racell er huset udstyret med effektiv isolering fra Rockwool, super-lavenergivinduer fra Vrøgum og Velux, effektiv ventilation fra producenten Paul og en varmepumpe (luft til vand) fra Stiebel-Eltron.
Kommenter artiklen (2)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094