23948sdkhjf

Grundvandet varmer og køler i Horsens Sundhedshus

Folkene bag Horsens Sundhedshus har idriftsat et anlæg, der både kan opvarme og nedkøle ved hjælp af grundvand. Hundsbæk & Henriksen har leveret ATES-anlægget.
Horsens Sundhedshus er blandt de første bygninger herhjemme, der både kan opvarmes og nedkøles med grundvand.

– Vi har fra starten ønsket et byggeri med minimalt energiforbrug. Derfor var vi meget lydhøre, da vores ingeniør præsenterede muligheden for grundvandsbaseret klimatisering, forklarer bygherre Orla Kjeld Bothe. Herefter fulgte et omfattende forarbejde, inden anlægget endeligt kunne installeres.

– Først og fremmest skulle det afdækkes, om der overhovedet var basis for et anlæg på stedet, og der blev gennemført forundersøgelser, prøveboringer og miljøundersøgelser. Samtidig skulle de nødvendige myndighedsgodkendelser indhentes – og den del bliver forhåbentlig gjort nemmere i fremtiden, siger han.

Energi lagres i undergrunden
Ingeniørvirksomheden bag det såkaldte ATES-anlæg, Hundsbæk & Henriksen A/S, har igennem en årrække leveret grundvandsbaserede nedkølingsanlæg, bl.a. til flere af landets største virksomheder. Ifølge direktør Flemming Hoff Jakobsen er anlægget i Horsens et af de første i Danmark, som både kan opvarme og nedkøle vha. grundvandet.

– Grundvandet er et effektivt medie for lagring af energi. Merinvesteringen i ATES-anlæg kan typisk tjene sig hjem på 4-6 år i nybyggerier og på under 10 år i eksisterende byggerier. Ved anlæg, der alene bruger grundvandet til nedkøling, er tidshorisonten typisk under 1 år i nybyggerier og 3-6 år i eksisterende byggerier, siger han.

Konceptet Aquafair Terminal Energy Storage
ATES er en forkortelse for Aquafair Terminal Energy Storage og er kendt fra Holland, hvor der allerede findes flere end 200 anlæg. Konceptet bygger på at lagre energi i grundvandet, som via en varmeveksler benyttes til at nedkøle bygninger om sommeren og opvarme dem i vintermånederne.

– Om sommeren pumpes koldt grundvand op, der nedkøler huset. Vandet bliver derved op til 20 grader varmt, og det opvarmede vand ledes efterfølgende tilbage i undergrunden, hvor ca. 80% af varmeenergien bevares sommeren over, forklarer Flemming Hoff. Om vinteren ledes vandet via en krydsveksler over i bygningens varmeanlæg, hvor temperaturen vha. varmepumper hæves til ca. 50 grader. Det kan således benyttes til opvarmning.

– Derefter føres vandet tilbage i undergrunden, og historien gentager sig. Vandet kommer dog på intet tidspunkt tæt på de steder, hvor varmen udledes, understreger direktøren.

Energibesparelse på 60%
Hundsbæk & Henriksen A/S står bag Danmarks første sådanne grundvandsbaserede nedkølingsanlæg, der blev ibrugtaget af Vejle Center Hotel i 2000.

– Bygherrernes øjne er ved at blive åbnet for fordelene ved ATES og grundvandskøling. Flere regioner har besøgt Horsens Sundhedshus og ser aktuelt på muligheden for at gøre udstrakt brug af ATES, forklarer Flemming Hoff, der p.t. arbejder på et projekt til sygehuse. Det vil give regionerne mulighed for nærmere at vurdere perspektiverne i teknologien.

Alt i alt betegner Orla Kjeld Bothe anlægget som en god investering.

– Vi opnår en samlet energibesparelse på godt 60% i forhold til traditionelle anlæg, svarende til 350 familiers elforbrug. Det reducerer CO2-udledningen med 150 tons årligt. Bæredygtighed og totaløkonomi går således hånd i hånd, vurderer han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078