2. generations biobrændsel klar til brug
Nu er det muligt at erstatte benzin med 2. generations biobrændstof fra halm. Det er resultatet af et projekt som Inbicon netop har afsluttet med støtte fra EUDP.
Nu mangler kun det praktiske og logistikken, så vil forbrugerne kunne tanke benzin iblandet bioethanol fra halm på Statoils tankstationer. Statoil forventer at kunne levere bioethanol fra det første mindre anlæg til forbrugerne inden udgangen af 2010.
Med bioethanol i tanken reduceres CO2-udledningen med 85 % sammenlignet med almindelig benzin. Hvis 10 % af Danmarks benzinforbrug erstattes med det nye 2. generations biobrændstof, vil CO2-udledningen reduceres med 600.000 ton om året, svarende til omkring 1 % af den samlede danske CO2-udledning.
Stort teknologisk gennembrud for klima og miljø
For år tilbage brændte mange landmænd halmen af på markerne, bl.a. fordi der ikke var stor efterspørgsel på dette restprodukt. Men netop halm er i dag Inbicons vigtigste råstof. EUDP’s tilskud på 54,2 mio. kr. har bidraget til etableringen af et nyt biomasseanlæg, som kan producere et årligt udbytte på 5,4 mio. liter 2. generations biobrændsstof i form af bioethanol.
- Med EUDP-midlerne kommer anlægget op på 4 ton halm pr. time og netop det skridt har været afgørende for kommercialiseringen, mener Inbicons Vice President Michael Persson.
- Ny højrisikoteknologi kræver væsentlige investeringer – især når man komme op i nærheden af industriel skala. Tilskuddet har gjort det muligt for Inbicon at opskalere denne satsning, som nu er blevet et stort teknologisk og miljømæssigt gennembrud, siger Michael Persson.
Anlægget er mere end selvforsynende
Inbicons nye anlæg producerer ikke bare bioethanol fra halmen, men også højværdiprodukter som brændselspiller og melasse til f.eks. dyrefoder eller biogasbooster. På den måde udnyttes halmen optimalt. Brændselspillerne indeholder mere energi, end der anvendes i demonstrationsanlægget, og gør dermed anlægget mere end selvforsynende med energi. Yderligere to faktorer er med til at effektivisere energiudnyttelsen:
- Vores teknologi arbejder med et tørstofindhold på op til 40 %, hvilket sparer el. Og så ligger vi ved siden af Danmarks største kraftværk, Asnæsværket, som leverer overskudsdamp til os, fortæller Michael Persson.
Fra laboratorieskala til industriel produktion
Realiseringen af demoanlægget i Kalundborg er et led i et langt sejt træk, hvor Inbicon er gået fra laboratorieskala over pilot- og demonstrationsanlæg til industriel produktion. Teknologien bidrager nu til et bedre klima og den overordnede forsyningssikkerhed ved at bruge den hjemlige råvare halm i stedet for olie. Samtidig er projektet med til at gavne beskæftigelsen både i produktionen på fabrikker, i landbruget og i den transportsektor, der skal transportere halmen.
Udover de 54,2 mio. kr. fra EUDP har Inbicon i december 2007 fået et tilskud fra det tidligere forskningsprogram EFP på 22,5 mio. kr. til projektering af anlægget. Begge tilskud er givet på baggrund af en øremærket pulje til 2. generations biobrændstof på 200 mio. kr.