23948sdkhjf

Energistyrelsen giver igen grønt lys til fracking

Energiministeren ventes onsdag at give tilladelse til fracking til udvindelse olie på Lolland og Falster.

Hvis det hollandske firma Nail Ressources som ventet får tilladelse til olieboringer på Lolland og Falster, kan det betyde fracking dybt under øernes roemarker, skriver netavisen Altinget.

Det fremgår af en redegørelse fra Energistyrelsen, der anbefaler klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) at give firmaet lov til at bruge den kontroversielle metode i jagten på det sorte guld.

- Alle tilladelser til efterforskning og indvinding af kulbrinter (olie/gas, red.) og geotermisk energi kan føre til behov for frakturering både i efterforskningsfasen og en eventuelt senere indvindingsfase, står der i Energistyrelsens redegørelse.

Og ifølge lektor på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet Arne Thorshøj Nielsen vil teknologien være påkrævet, hvis firmaet får held i oliesprøjten:

- Hvis de beslutter sig for at udvinde olie, bliver fracking nødvendigt, siger han til Altinget.

Ved fracking pumpes vand, sand og kemikalier ned i undergrunden for at øge trykket på olie og gasreserverne. På den måde kan ellers utilgængelige brændsler presses op til overfladen. Teknologien er kontroversiel, fordi der er risiko for grundvandsforurening. Tidligere har fracking i forbindelse med boringer efter skifergas i Nordjylland skabt store folkelige protester.

Klima- og energiekspert i Greenpeace Tarjei Haaland mener, at miljøpåvirkningen af fracking kan blive særdeles omfattende:

- Man bør aldrig fracke. Det kan ikke være rimeligt, at man skal pumpe kemikalier ned i undergrunden, når man dybest set ikke ved, hvilken effekt de vil have over tid, siger han til Altinget.

Han bekymrer sig især for udslip på overfladen, der kan ende i en miljøkatastrofe:

- Der kan selvfølgelig ske ulykker på overfladen under transporten af den kemiholdige væske. Det vil forurene både vandløb og grundvand, siger han.

Greenpeace har sammen med WWF Verdensnaturfonden og Det Økologiske Råd udsendt en pressemeddelelse, hvor de i fællesskab ytrer bekymring for udsigten til mere dansk olieudvinding.

Rettelse foretaget den 21. juni 2017: Energistyrelsen anfægter korrektheden af denne artikel - Læs mere her: Ukorrekt historie om fracking i nye tilladelser

Originalartikel

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081