23948sdkhjf

Danling Growing skal levere energipil til hele Europa

Virksomheden Danling Growning har indgået et samarbejde med nordjyske Nordic Biomass og skal nu producere og sælge energi-pilestiklinger til danske og udenlandske pileproducenter.
For tre år siden etablerede Anders Obling og Dannie Feldbak virksomheden Danling Growing som fritidsbeskæftigelse. Virksomheden producerer og sælger energipil, der anvendes i fremstillingen af biomasse.

De startede med at plante pilestiklinger på bare en halv hektar, men allerede sidste år udvidede man med 60 hektar og for bare et halvt år siden kom der yderligere 100 hektar energipil til, skriver dagbladet Børsen.

Nyt perspektivrigt samarbejde
Indtil nu har Danling Growing været lidt af en bibeskæftigelse for de to, men nu har et nyt samarbejde med det nordjyske firma Nordic Biomass gjort det til en fuldtidsbeskæftigelse.

Ifølge aftalen skal de to nu til at producere og sælge stiklinger til pileproducenter i Danmark og resten af Europa.

Det betyder at der bliver langt mere aktivitet i virksomheden samtidig med at der bliver behov for mere arbejdskraft, der der er flere planter, der skal passes, høstes og sælges. I forbindelse med den nye aftale plantes yderligere 20 hektar til med pilestiklinger, der kan sælges videre allerede næste år og høstes på om en tre-fire år.

-Vi tror meget på, at markedet for energipil vil vokse, og så var det altså en mulighed for at blive selvstændig på et område, hvor konjunkturerne ikke er så vigtige som i det traditionelle landbrug, fastslår Anders Obling.

1000-1200 hektar i år otte
Danling Growing ventes at have mellem 1000 og 1200 hektar beplantet jord i år otte og til den tid vil de så vurdere, hvorvidt der skal udvides med endnu større arealer.

- I den oprindelige model havde vi ikke rigtig indtægter før i år fire efter den første høst. Budgetterne sagde, at vi da ville have op mod 2 mio. kr. ude at svømme, men med stiklinge-aktiviteten får vi nu salg på et tidligere tidspunkt. Men der er også mulighed for, at vi selv i »spildmåneder« om sommeren kan leje vores arbejdskraft ud til landmænd heromkring. Typisk planter man ny pil fra marts til juni, og de pile-arealer, der så har stået i fire år, kan høstes i halvåret fra 1. september. Det giver mulighed for at udnytte maskiner og arbejdskraft i en langt længere periode end eksempelvis de mejetærskere, som landmænd ellers har stående, siger Anders Obling.


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094