23948sdkhjf

Kritik: Danmark tillader CO2-svindel

En amerikansk lektor i miljøret beskylder nu Energistyrelsen for at tillade danske virksomheders svindel med kinesisk CO2-kreditter.
Det er den amerikansk lektor Michael Wara ved Stanford University, der kritiserer den aftale, som Danish Carbon Fund (DCF) under Energistyrelsen indgik i 2006 med de danske virksomheder og to kinesiske fabrikker, skriver Politiken.

- Svindlen får lov at fortsætte, fordi erhvervslivet økonomisk har stor glæde af den, siger Michael Wara om aftalen, der berører store danske virksomheder som Mærsk, Dong, Aalborg Portland og Nordjysk Elhandel.

Bytte, bytte købmand
Aftalen betyder, at DCF sammen med de danske virksomheder hvert år frem til 2013 modtager 300.000 CO2-kreditter fra Kina. En aftale, der har en værdi af 180 mio. kr.

Til gengæld har kølevæskeproducenterne Zhonghao New Chemical Materials og Jiangsu Melian Chemical forpligtiget sig til at holde deres produktion af superdrivhusgassen HFC-23 under et aftalt niveau, hvilket langt fra er tilfældet.

Ifølge en rapport, der cirkulerer i FN, har de kinesiske producenter øget produktionen af HFC-23, og på den måde opnået mulighed for at sælge flere kreditter til andre interesserede købere.

Kritik af Energistyrelsen
Michael Wara undrer sig over, at Energistyrelsen ikke for længst er skredet ind og har annulleret aftalen. Især da, der hos Risø DTU, allerede tidligt i forløbet, findes dokumentation for, at noget er helt galt.

- Ser man på tallene, burde det for lang tid siden have stået klart for Energistyrelsen, at der var problemer – formentlig allerede i 2007, siger seniorforsker Jørgen Fenhann fra Risø DTU, der hvert år registerer resultaterne af sådanne aftaler.

Michael Wara mener, at Energistyrelsen bevidst har undladt at reagere, da et indgreb vil koste erhvervslivet dyrt.

- Sletter man de kreditter, der er svindlet med, vil prisen på de resterende kreditter eksplodere, og det bliver markant dyrere for erhvervslivet at udlede CO2. Derfor ser de danske myndigheder – som resten af EU – gennem fingre med svindlen, siger Michael Wara.

Han kalder salget af HFC-23-kreditter for en af verdens hidtil største klimaskandaler.

Energistyrelsen om aftalen
Connie Hedegaard, tidligere energiminister, erkender, at man allerede tidligt var opmærksom på snyderiet, men at man valgte ikke at gøre noget, da det ville kræve støtte fra FN.

I dag pointerer Ulla Bendtsen, chefkonsulent, at tab af kreditterne vil være dyrt for virksomhederne, men at man hos Energistyrelsen arbejder med en plan B, der skal anvendes i tilfælde af at kreditterne forsvinder. Samtidig understreger hun, at Enegistyrelsen står ved sit ansvar og ikke bare vil sende problemet videre til FN, som Michael Wara foreslår.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.204