23948sdkhjf

Solvarmen er kommet for at blive

17 store solvarmeanlæg vil poppe op i landskabet i det kommende år. Solvarme er dermed ved at få et veritabelt gennembrud som energikilde.
Efter 20 år er solvarmeteknologien nu endelig ved at få bidt sig fast, skriver Berlingske Tidende.

Med planer om sytten nye solvarmeanlæg det kommende år – heriblandt verdens største – samt skitserne om et superanlæg på 100.000 m2 på tegnebrættet, må solvarmen siges at være kommet for at blive.

Indtil for nylig fyldte Danmarks solvarmeanlæg 90.000 m2. Allerede med udgangen af næste år er det areal tredoblet, og energieksperter fra Aalborg Universitet og rådgivningsfirmaet Rambøll anslår, at arealet om ti år er 40 gange større end i dag.

Tilskud nødvendig for at få alle med
Dansk Solvarmeforening har set på eksperternes mål for solvarmens udbredelse i Danmark ,og Jeppe Falck, næstformand i foreningen, mener, at en 40dobling af solvarmearealet kun kan ske med tilskud.

- Indtil videre er det de fremsynede og velvillige værker, der har investeret i solvarme. Hvis den skal udbredes i det omfang, eksperternes varmeplan peger på, er det nødvendigt med et tilskud som incitament. Det betyder, at også de fjernvarmeværker, der har svært ved at låne penge til projekter, vil få en fast indkomst, der kan overbevise lånegivere om, at det er et sikkert lån, siger han.

Den eksplosive vækst i udbygningen er nemlig sket uden en eneste tilskudskrone fra staten.

Anfører af internationalt projekt om lagring
Væksten har på rekordtid bragt Danmark i førertrøjen, når det gælder de store anlæg, og projektkonsulent Jens Windeleff fra Energistyrelsen fortæller til avisen, at Danmark nu skal lede et internationalt forskningsprojekt under det Internationale Energi Agentur (IEA).

- Vi skal blandt andet se på, hvordan man kan lagre solvarmen. solen giver jo mest varme om sommeren, hvor behovet er mindst. Derfor bliver solvarme indtil videre især brugt som supplement til andre opvarmningsformer. Men kan man gemme det varme vand, som solen producerer, kan solvarmen dække en langt større del af varmebehovet i landets bygninger, siger Jens Windeleff.

Hos Marstal Fjernvarme på Ærø lagrer man varmen i et termobassin, men der findes andre lagerteknologier, som nu skal udforskes for at finde den mest effektive metode.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11