23948sdkhjf

Danskere vinder designkonkurrence om højspændingsmast

Bystrup Arkitekter og Designere har vundet konkurrencen om en ny skulpturel højspændingsmast i Norge. Masten er udformet som et stykke spejlende land-art, og skal opføres ved Heia i Nordnorge.
Blandt 56 indkomne forslag til konkurrencen om en ny skulpturmast ved Heia i Norge, som Statnett udskrev i foråret, er forslaget fra det danske arkitektfirma Bystrup Arkitekter og Designere blevet valgt som vinder.

Deres forslag er udformet som en spejlvæg. Et stykke land-art, der spejler omgivelserne, lyset og landskabet.

- Vi har skabt en mast der på én og samme gang formår at fremhæve og ophæve sig selv. Vi ser det som en meget positiv ting, at der er begyndt at komme mere fokus på højspændingsmasternes visuelle udtryk. Vi ved godt at de fleste mennesker mener at de
alle sammen bør graves ned, men for det første ligger der stadig store tekniske udfordringer i at gøre dette, og for det andet ved de færreste at det koster op til 9 gange så meget at grave dem ned, hvilket i sidste ende jo er en udgift, der havner hos forbrugerne, udtaler Erik Bystrup, der netop er vendt hjem fra præmieoverrækkelsen i Oslo.

En erfaren mastedesigner
Og de ved godt hvad de taler om, hos Bystrup Arkitekter og Designere, for de har designet højspændingsmaster siden de i 2001 vandt en konkurrence udskrevet af Eltra (nu Energinet.dk). Dengang var det med Designmasten, der i dag er opstillet i 80 eksemplarer på en strækning mellem Bramslev og Haverslev i Jylland.

Siden da har de deltaget i flere konkurrencer om fremtidens højspændingsmaster, blandt andet i Island, hvor de ligeledes blev præmieret for flere forslag.

Og i foråret rejste den første mock-up af Eaglemasten sig på en mark lidt uden for Kolding. En mast der er udviklet for Energinet.dk, og som skal være rygraden i den danske energiforsyning. Den vil i løbet af de kommende år blive opstillet i ca. 600 eksemplarer mellem Kassø og Tjele i Jylland.

Naturen og kulturlandskabet
Spejlvæggen, som forslaget til den ny mast er blevet døbt, er en skulpturel installation i landskabet, der tager udgangspunkt i et at de store dilemmaer som højspændingsmasterne ofte står overfor. Nemlig spørgsmålet om hvorvidt disse tekniske installationer overhovedet hører til i landskabet.

Spejlvæggen spiller på hele denne historie om hvorvidt den skal være der eller ej. Den er en stor installation, som fra nogen vinkler vil tegne sig tydeligt for beskueren og som fra andre vinkler vil forsvinde i en spejlende illusion af himlen og det omgivende landskab.

- Gennem vores arbejde med højspændingsmaster i de seneste år, er vi blevet mere og mere opmærksomme på denne problemstilling. Vi vil jo alle sammen gerne have strøm, men de færreste af os sætter pris på masterne. Det skyldes til dels nok, at de master der i dag står i landskabet, er fra en tid hvor økonomien var enerådende for mastens udtryk. Vi er netop hjemvendt fra en stor nordisk konference i Island, der omhandlede højspændingsmaster, og tendensen viser helt klart at også elselskaberne er blevet
opmærksomme på, at de master, der står i vores kulturlandskaber i dag, ikke er en nutidig besvarelse på vores behov for en strømførende infrastruktur. Hverken masterne eller linjeføringen lever op til de idealer vi i dag opstiller for vores øvrige infrastruktur, som eksempelvis jernbaner og motorveje, udtaler Erik Bystrup.

Bystrup Arkitekter og Designere vil nu i samarbejde med Stattnet videreudvikle masten, så den kan opføres som Norges første skulpturmast når den nye linjeføring ved Heia bliver gennemført.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079