Lykke Friis ser på energiprojekter hos Brædstrup Fjernvarme
Lykke Friis besøger mandag Brædstrup Fjernvarme, og her er en fordobling af solvarmeanlæg, pilot-projekt Borehulslager og jordplacerede solfangere som tagintegrerede på programmet.
Syn for sagen
Begge rapporter peger utvetydigt på nødvendigheden af en yderligere vækst i brugen af vedvarende energi og en yderligere udvikling af redskaber, der kan stabilisere et elsystem med en stor andel af vindkraft.
I Klimakommissionens rapport står bl.a. anført, at biomasse, solvarme, geotermi og varmepumper tilsammen skal levere energien til fjernvarmen. I Varmeplan Danmark 2010 nævnes, at solvarme skal udbygges med 8 mio. m2 - og at der skal forskes mere i bl.a. sæsonlagring for at gemme
energi fra sommer til vinter.
Hos Brædstrup Fjernvarme kan Lykke Friis få syn for sagen. Væsentlige elementer i ovennævnte teknologier er enten etableret eller er under forberedelse hos Brædstrup Fjernvarme.
Brædstrup Solpark & pilot-projekt borehulslager
Brædstrup Fjernvarme etablerede i 2007 – som det første decentrale kraftvarmeværk – et 8.000 m2 stort solvarmeanlæg, der producerer ca. 7 % af varmen til Brædstrup by. Netop nu er værket godt i gang med nye tiltag, der helt udpræget underbygger de intentioner, der er beskrevet i ovennævnte rapporter.
Der arbejdes således på projekt ”Brædstrup Solpark”, der medfører mindst en fordobling af det eksisterende solvarmeanlæg og etablering af et pilot-borehulslager, hvor varmen skal kunne gemmes i jorden fra sommer til vinter. Dette projekt bliver det første af sin art i Danmark og hvis borehulslageret – efter en vis testperiode – viser sig teknisk og økonomisk attraktiv, er det Brædstrup Fjernvarmes mål at udbygge solvarmeanlægget til i alt 50.000 m2.
Jordplacerede solfangere som tagintegrerede
Derudover er Brædstrup Fjernvarme godt i gang med planlægningen af et epokegørende projekt, hvor en ny bydel – Ring Søpark – bliver forsynet med såvel jordplacerede solfangere som tagintegrerede solfangere.
Tanken er, at de tagintegrerede solvarmeanlæg – udover at producere forureningsfri energi - kommer til at udgøre tagbelægningen i udvalgte huse.
I begge projekter indgår store varmepumper, der netop opfylder de ønsker, der stilles til teknologier, der kan medvirke til stabilisering af elsystemet. Disse varmepumper kan med en meget høj effektivitet indkobles til elnettet, når vindmøllerne producerer mere strøm end der forbruges. Herved produceres op til 4-5 gange så meget varme, som der bliver forbrugt af elektricitet. På denne måde kan et kraftvarmeværk via varme oplagre overskuds elektricitet.
Problemet er bare, at der p.t. pålægges en så stor afgift på den varme, der produceres på varmepumperne, at disse reelt ikke er rentable for et kraftvarmeværk som Brædstrup Fjernvarme - også selv om, at de tjener et samfundsnyttigt formål. Derfor vil dette være et af de temaer der skal drøftes med Lykke Friis mandag.