23948sdkhjf

Regeringen frikender testcenter stik mod forskeres konklusion

Vindmølletestcentret i Østerild generer ikke flagermusene i området, påstår Miljøministeriet med afsæt i en ny rapport, hvor forskerne konkluderer det modsatte.

Regeringen har frikendt testcenteret i Østerild for at skade flagermus på baggrund af en ny rapport. Det sker stik imod konklusionen fra de forskere, som har undersøgt sagen og skrevet rapporten. Det skriver DR P4 Midt & Vest.

I sidste uge udsendte Miljø- og Fødevareministeriet en pressemeddelelse, hvor minister Esben Lunde Larsen konkluderer "at vindmøllerne i Østerild Klitplantage ikke generer hverken fugle, flagermus eller naturen".

Det sker med henvisning til en ny rapport fra Institut for Bioscience på Aarhus Universitet. Men når det gælder flagermusene, så har forskerne faktisk konkluderet det stik modsatte:

"Det er en dårlig ide at placere vindmøller nær skov- og vådområder, hvor flagermus holder til", konkluderer forskerne.

Det fremhæver de i en pressemeddelelse, som er udsendt fra Aarhus Universitet tre dage efter ministeriets pressemeddelelse.

- Vores undersøgelser viser, at der nogen aftener samles mange insekter omkring mølletårnene. Det tiltrækker flagermusene, som risikerer at blive slået ihjel af møllevingerne, siger seniorrådgiver Morten Elmeros fra Institut for Bioscience, som har stået for undersøgelsen af flagermusene.

I Miljø- og Fødevareministeriets pressemeddelelse står der også, at der "ikke er fundet døde flagermus ved de systematiske eftersøgninger af fugle under møllerne".

Men forskerne har faktisk fundet døde flagermus under møllerne, siger Morten Elmeros:

- Vi har fundet to døde troldflagermus under den mølle, vi har undersøgt mest intensivt, siger han til DR P4 Midt & Vest.

Det er planen at udvide testcentret i Østerild med to ekstra møller - og det kræver en ny VVM-undersøgelse af møllernes indvirkning på miljøet.

Blandt flagermus-arterne i området er den sjældne damflagermus, som er en af Danmarks såkaldte ansvarsarter. Det betyder, at vi har en særlig international forpligtelse til at beskytte den.

Miljøminister Esben Lunde Larsen har ikke ønsket at forklare sammenhængen.

Originalartikel

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093