Kul og klima hånd i hånd
Modstanden mod kulkraftværker er ofte baseret på fordomme og misforståelser. Det skriver Claus Andreasson, adm. dir. for B&W Energy, og Claus Jensen, næstformand for Dansk Metal, i et indlæg i Jyllands-Posten.
Sådan indledes et indlæg i dagens udgave af Jyllands-Posten. Indlægget er skrevet af Claus Andreasson, der er adm. direktør i B&W Energy i samarbejde med Metals næstformand, Claus Jensen.
Ifølge de to forfattere er modstanden mod kulkraftværker ofte baseret på fordomme og misforståelser. Kulkraft er nemlig et væsentligt middel i kampen for at få nedbragt verdens CO2-udledning:
- Hver uge åbnes et nyt kulkraftværk i Kina, og det vil fortsætte i mange år fremover. Kul er nemlig både billigt og let at få fat i. I modsætning til olie så kan man købe kul mange steder, og mange nyindustrialiserede lande kan tilmed grave kul op i deres egen baghave. Samtidig er prisen på kul meget stabil og afhænger ikke af den politiske situation i Mellemøsten.
Danmark er i dag verdensmestre i at få energi ud af kul:
- Problemet med de fleste af de udenlandske kulkraftværker er ikke, at de fyrer med kul. Det er derimod, at de ikke er særligt gode til at få energi ud af kullet. Verdensgennemsnittet på et kulfyret kraftværk er ca. 30 pct., hvilket betyder, at kun 30 pct. af energien bliver udnyttet. Det er meget lavt. Til sammenligning er virkningsgraden for Nordjyllandsværket, som hovedsagelig er bygget på dansk teknologi, helt oppe på over 47 pct.
- Danmark er verdensmestre i kulkraft. Vi har simpelthen de mest effektive kulkraftværker i drift, og så er de bygget på dansk teknologi. Vi har her i landet en helt unik viden og erfaring med at få hevet meget strøm ud af kullet. I Danmark er vi ligeledes verdens bedste til at bruge spildvarmen fra vores kraftværker. Den bruger vi til fjernvarme. Hermed kan vi få udnyttet energien i kullet helt op til i omegnen af 90 pct.
Ifølge de to forfattere er det derfor afgørende, at Danmark får udbredt viden og know-how om kulkraft til resten af verden.
- Vi bør sætte os et mål om, at verdens kulfyrede kraftværker skal bygges på dansk manér. Markedet for nybyggede kulkraftværker er enormt. Frem mod 2035 vil verdens kulforbrug til elproduktion blive fordoblet, og på verdensplan anslås det, at der er kul til de næste 200 år.