Dong Energy sælger Enstedværket
Dong Energy har gennem de seneste ti år reduceret antallet af kraftværker og omstillet en stor del af dem til at fyre med biomasse i stedet for kul.
Enstedværket indgår ikke længere i Dong Energys fremadrettede planer, og derfor har Dong Energy tidligere solgt Enstedværkets blok 2, som er i gang med at blive revet ned.
Nu har Dong Energy solgt blok 3 og dermed den sidste del af Enstedværket.
Det betyder, at hele kraftværket nu bliver revet ned, så arealet kan bruges til andre formål.
- Vi er glade for, at det er lykkedes at finde en ny ejer af arealet. Vi har konstateret, at Enstedværket ikke kommer i brug igen, og derfor giver det god mening at frigøre arealerne til andre anvendelsesmuligheder. Med handlen bliver der mulighed for ny udvikling på området, så det er til glæde for alle parter, at arealet nu får en ny ejer, siger Anders Christian Nordstrøm, kommerciel direktør i Dong Energy’s kraftværksdivision.
Giver plads til byudvikling
Dong Energy har solgt Enstedværket til Aabenraa-virksomheden Rimeco, som nedriver værket og sælger det videre til Aabenraa Kommune.
- Vi vil bruge arealet til at tiltrække nye, store jobskabende virksomheder og nye typer virksomheder, hvor vi bl.a. vurderer, at de eksisterende kølekanaler kan være et værdifuldt aktiv. Vi tænker langsigtet med denne investering og sikrer os interessante og bynære erhvervsarealer til fremtidig udvikling af Aabenraa. Vi er allerede i dialog med virksomheder, som interesser sig for området og for de to kølekanaler, siger borgmester i Aabenraa Kommune Thomas Andresen.
Det er ikke meningen, at det nye areal skal erstatte noget på den nuværende aktive Aabenraa Havn. Formand for Aabenraa Havn Erwin Andresen er tilfreds med aftalen:
- Aftalen er indgået i en gensidig forståelse mellem os og kommunen. Vi har i forvejen erhvervet et areal derude, og vi ser frem til, at vi i fællesskab kan udvikle området, pointerer Erwin Andresen.
Nedbrydningen varer to og et halvt år
Arbejdet med at nedbryde blok 3 er langt mere omfattende end den nedbrydning af blok 2, som slutter i 2017. Både mængden af beton og stål, der skal nedbrydes og fjernes, er langt mere omfattende, og alene højden på skorstenen gør opgaven meget større.
- Vi har erhvervet arealerne med blok 3 og påtaget os nedbrydningsopgaven, fordi det en del af vor kernekompetence. Og så er vi af den opfattelse, at vi derved kan være med til at øge interessen for Aabenraa som erhvervsby, siger Klaus Peter Riggelsen, direktør for Rimeco Aktieselskab.
Nedbrydningsopgaven forventes ifølge Rimeco at vare cirka to et halvt år, og nedrivning og retablering til brug forventes afsluttet i 2020.
Aftalen mellem de involverede parter er indgået den 30. juni, og nu begynder processen med at indhente de tilladelser, der er nødvendige for at afvikle kraftværket.