23948sdkhjf

Forsyningsselskab er Danmarks største bygherre

Med en anlægssum på knapt 5 mia. kroner sender ét enkelt byggeri Hofor ind på førstepladsen over de største bygherrer i Danmark.

- Målt på anlægssum er Hofor Danmarks største bygherre.

Det fremgår af en ny analyse udarbejdet af Nordiske Medier, Licitationen og Byggefakta. Analysen samler de største aktører i dansk byggeri i 2017 målt på økonomiske nøgletal og kvalitative vurderinger.

På listen over Danmarks største bygherrer finde man Hofor med en anlægssum på 5.006 mio. kr. fordelt på 36 projekter.

Nederst i artiklen kan du se, hvem der figurerer på listen over Danmarks største bygherrer.

Om Bio4

Den årlige energiproduktion bliver på 10 PJ varme og 1.000 GWh el.

Det årlige flisforbrug bliver på 1,2 millioner ton.

Anlægget fjener omkring 1.000.000 ton CO2 fra København.

Når anlægget er færdigt, har Københavns Kommune nået 80 % af sit mål om at gøre hovedstadens fjernvarmeforsyning CO2-neutral.

BIO4 giver en første plads
Det byggeri, der sender Hofor ind på en klar førsteplads, er opførelsen af Amagerværkets nye flisfyrede kraftværksblok, der ventes at koste i omegnen af 5 mia. kr.

Det storstilede byggeri, som går under projektnavnet Bio4, omfatter etablering af blok 4, en ny bygning til turbine, kedel og miljøanlæg, skorsten og to store biomasselagre. Den eksisterende havn udvides, og der etableres to nye kraner til losning af biomasse fra skibe. 

Det samlede projekt indeholder også en nedrivning af eksisterende administrationsbygning samt opførelsen af en ny administrationsbygning.

100 kilometer pæle
Første spadestik til det omfattende byggeri blevet taget 1. september sidste år, da den endelige byggetilladelse var på plads. Her knap et år efter er der stor aktivitet på byggepladsen.

- Vi er midt i processen og er netop blevet færdig med nedramningen af 100 kilometer pæle. Vores tre store betonentreprenører Arkil, Aarsleff og Züblin har været på pladsen siden oktober, og vi er godt og vel 60 procent færdige med betondelen af bygningen, fortæller projektleder hos Hofor, Ulrich Ditlev Christiansen.

Han anslår, at man er godt 25 procent inde i arbejdet med havneudvidelsen og 40 procent med opførelsen af de to store biomasselagre. Derudover står MT Højgaard klar til at levere den ståloverbygning, der skal udgøre taget på turbine- og miljødelen af den nye bygning.

- Vi rammer overordnet set tidsplanen for byggearbejdet, understreger han.

Kedlen godt undervejs
Det er sydkoreanske Doosan Skoda Power, der skal levere turbinen, mens kedlen leveres af finske Valmet Oy, der er specialist i kedeldesign til biomasseanlæg. Valmet Oy skal også stå for lager og transportudstyr. Til røggasrensning og røggaskondensering har Hofor valgt franske LAB S.A. mens det er tyske Ardelt, der skal levere kranerne.

Også her, på den tekniske del af anlægget, er man nået langt.

- Valmet, der også skal levere kedel og stålkonstruktion i kedelafsnittet er gået i gang med at montere, og en tredjedel af blokbyggeriet er således overleveret til den næste aktør, som er kedelleverandøren, fortæller Ulrich Ditlev Christiansen og tilføjer:

- De resterende dele af kedlen, turbinen og miljøanlægget er ved at blive fremstillet ude i verden for senere at ende her hos os. Det samme gælder transportanlæg, kraner og stål til overdækning af lagre.

Vi bygger, mens vi flyver
Byggeriet af Bio4 er godt i gang, men der er der stadig et stykke vej endnu, før værket er færdigbygget. Den sidste leverandørkontrakt er således heller ikke skrevet under endnu. 

- Vi har valgt at udbyde byggeriet i rette portioner, hvorfor vi har tre betonentreprenører og ikke én. Det gør vi blandt andet for at sikre den rette konkurrence. Vi projekterer samtidig, mens vi er i gang med byggeriet. Vi sørger løbende for, at flyveren kan flyve, og så bygger vi så at sige, mens vi flyver, forklarer Ulrich Ditlev Christiansen.

Det betyder rent faktisk, at der kun er indgået kontrakter på halvdelen af byggeentreprisen, der udgør cirka 25 procent af den samlede anlægssum på knap 5 mia. kr.

En mindre landsby
I øjeblikket går der cirka 300 mand og knokler med byggeriet på Kraftværksvej 37 i København S. Men det tal ventes at blive langt større, jo længere Hofor kommer hen i processen.

- Det ender med at vi har en mindre landsby gående herude, når vi rammer det højeste niveau bliver det en 800-900 mand på byggepladsen samtidig, fortæller Ulrich Ditlev Christiansen.

Ud over entreprenørerne og leverandørerne, så har Hofor entreret med Moe A/S som rådgiver med assistance på arkitektrådgivningen fra Gottlieb Paludan Architects og med landskabsarkitekterne Møller & Grønborg Arkitekter og lysdesignspecialisten Speirs + Major som underrådgiver. Projektering af de tekniske installationer varetages af Cowi, Rambøll og Sweco i samarbejde med bygherren. 

Hofor forventer, at hele byggeriet og idriftssættelse af anlægget er klar i løbet af første halvdel af 2019 og er i fuld drift til varmesæsonen 2019/2020.


Kommenter artiklen (2)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.146