Afrikanske familier tog godt imod bærbart batteri
Trods udfordringer fra registrering af mobile betalingsløsninger til angreb fra termitter og geder på solcelle-installationen, så har Steen Kramer Jensen haft en udbytterig test-måned i Kenya, hvor 10 familier i en lille landsby har prøvekørt hans nyudviklede genopladelige bærbare batteriløsning.
For Steen Kramer Jensen var udgangspunktet at skabe en løsning til erstatning for petroleumslampen i de mange små afrikanske landsbyer, hvor der ikke er noget elnet.
Hans koncept baseres på et lokalt opstillet solcelleanlæg, hvor indbyggerne i landsbyen kan få genopladet deres bærbare batterier. Der kan kobles lys og mobiltelefonladning på batteriet ligesom der er indbygget en lille radio i batteriet. På sigt kan der kobles 12 volts campingudstyr f.eks. et lille køleskab eller et lille fjernsyn på batteriet.
Taget godt i mod
I januar måned stod Steen Kramer Jensen klar med prototypen af sit batteri og nu har han altså testet hele løsningen fra opstilling af solcelleanlæg over den mobile betalingsløsning til tankningen af strøm – og det endda onsite i en lille landsby i Kenya.
Solcelleanlægget blev installeret på den centrale skole af den kenyanske solcellevirksomhed CX Power Ltd., og familierne kom en gang om ugen for at få ladet deres batterier op.
- Testen var meget positiv, og vi har lært en masse. Batterierne blev modtaget med begejstring. Nu kunne familierne pludselig få lys om aftenen uden brug af forurenende og brandfarlige olielamper. Børnene kan læse lektier, og familien kan følge med i radioudsendelser. Sidst men ikke mindst skal familien ikke længere gå mange kilometer og bruge en masse tid på at få ladet deres ene mobiltelefon op. Så løsningen sparer både tid og penge samtidig med, at livskvaliteten og sundheden for familierne øges, fortæller Steen Kramer Jensen.
Geder & termitter
Steen Kramer Jensen fortæller, at turen har været yderst udbytterig, og at han har fået en masse brugbare ting med hjem til videreudvikling af batteriet. Han fortæller dog også, at en måned i Kenya med ny teknologi ikke passerer uden udfordringer.
I forbindelse med test af opladningen fra solceller gennem opladeren til batteriet løb opladnings-algoritmen den forkerte vej, så spændingen på panelet blev tvunget mod lav spænding, og strømmen derfor tilsvarende gik op. Da der samtidig var meget sol betød det, at strømstyrken nåede op over 10 A ,og før det blev stoppet blev den dobbelte Mosfet-switch, der beskytter opladeren, brændt af.
Geder og termitter havde været inde i skuret, der huser opladeren og det stationære batteri og spise af udstyret, mens administrativt bøvl med M-Pesa-betalingssystemet, som anvendes over hele Kenya, gjorde, at man ikke nåede at teste den del før afrejse til Danmark.
50 familier and counting
Bortset fra udfordringer både med mekanikken, husdyr og maveproblemer hos Steen Kramer selv, så har turen forsikret ham i, at han med sit koncept har ramt plet.
- Rygterne om anlægget er løbet i de omkringliggende landsbyer og mange vil gerne skrives op. I alt når vi op på over 50 familier, der gerne vil være med. Jeg tror således på, at hvis testen forløber godt, så vil det være godt at komme tilbage her til området og forsætte. Der er også kioskejere i området, der kunne være interesserede i at lægge tag til vores paneler, fortæller Steen Kramer Jensen, der også fik verificeret sine antagelser om betalingsvilligheden blandt indbyggerne.
- Vores forventninger til betaling og depositum ser de ikke noget problem i – tværtimod. Og blandt de familier, der deltager er det heller ikke et problem. Det kører videre efter vi er kommet hjem - Løbende betalinger for batteriet og data omkring forbrugsmønstre kan vi nemlig følge online – også fra Danmark, fortæller han.
Hvad nu?
Selvom det mobilebetalingssystem ikke nåede at komme op at køre i denne omgang, og at der stadig var lidt problemer med Steen Kramers egen dataopsamling inden hjemrejse, så er han ikke i tvivl om, at en måneds test on site er mere end godt givet ud.
- Testen har været meget givende. Vi ville aldrig have fundet ud af så meget ved at sidde derhjemme ved skrivebordet. Vi får stadigvæk data hjem og laver analyser af både brugen af batteriet og af familiernes oplevelser. Vi er nu ved at forberede færdiggørelsen af vores løsning og jeg glæder mig til, at jeg senere på året igen skal tilbage til Kenya for at gennemføre den næste test, siger Steen Kramer Jensen.
Steen Kramer Jensen rejser til Kenya igen til november for at teste en ny og forbedret udgave af anlægget.
Artiklen er en del af temaet Video & Billedserier.