Minister vil afskaffe ubrugte solcellepuljer
Solcellepuljen for 2017 er en ineffektiv støtteordning og vil blive afskaffet. Den skal nu finansiere regeringens teknologineutrale udbud, hvor sol og vind skal konkurrere om de samme udbud.
Det fremgår af et svar fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) til solcellevirksomheden Viasol A/S.
- Regeringen har netop forslået at afsætte 1,3 mia. kroner til et udbud for sol og vind. En del af finansieringen hertil findes ved at afskaffe 2017-solcellepuljen. Puljen har vist sig at være en ineffektiv støtteordning set i forhold til det solcellepilotudbud vi afholdt i 2016. Ved i stedet at omkonvertere puljen og lade den indgå som finansieringsgrundlag i en udbudsmodel, kan vi få flere solcelle-megawatt for de samme penge, skriver ministeren i svaret.
De store vinder
Partner i Viasol Christoffer Ovesen har henvendt sig til ministeren og opfordret ham til, at overveje at benytte den øremærkede finansiering til en ny solcellepulje til mindre anlæg. Viasol-partneren ærgrer sig derfor over, at de ubrugte puljer nu skal indgå i de kommende udbud.
- Resultatet er, at midler, der er tænkt til at få gang i markedet for husstandsanlæg, de i stedet kan ende med at gå til vindmøller. Det er ærgerligt for branchen, for der er ikke gang i det her marked. De store teknologineutrale udbud kommer først i slutningen af 2018 og det er der lang tid til, siger han.
Han håber, at når Folketingets partier til efteråret skal forhandle et nyt energiforlig på plads, at man vil arbejde for at styrke den decentrale energiproduktion på mindre bygninger.
- Ellers bliver der ikke meget marked for de danske solcellevirksomheder. Vi vil få en situation, hvor det bliver forsyningsselskaberne og de store udenlandske solcellevirksomheder, der der vinder udbuddene, mens flere af de mindre virksomheder vil bukke under, siger Christoffer Ovesen.