Energi-lager: Placeringen bliver den største udfordring
European Energys planer om at teste låget af sit lager i Høje Taastrup er midlertidigt skudt til hjørne, men hos de to øvrige kommuner, hvis forsyningsselskaber er hoppet med på Gigastorage-vognen glider arbejdet med havlagrene fremad – om end lidt trægt.
Magasinet Offshore Artiklen er en del magasinet Offshore, som netop er udgivet: Læs magasinet her. http://epaper.nordiskemedier.dk/nordiskemedier/151/ Du kan også læse andre artikler fra magasinet: |
- Vi er ved at undersøge om der er forretningsmuligheder i det, fortæller forsyningschef hos Frederikshavn Forsyning, Lars B. Østergaard og i Esbjerg siger Claus A. Nielsen fra Din Forsyning:
- Det er stadig på skrivebordsbasis, men vi har en ide om at at gå i gang med myndighedsbehandlingen, for at se om vi overhovedet kan finde en passende placering.
Kan ikke ligge langt ude i havet
Og netop placeringen er det springende punkt for begge forsyningsfolk – og sådan set også for European Energy. Den kystnære placering er vigtig.
- Lageret skal tilsluttes en eksisterende infrastruktur det vil sige fjernvarme og el-net. Derfor skal det ligge enten på land eller relativt kystnært, for at holde omkostningerne til transmissionslinjer nede, siger Knud Erik Andersen fra European Energy.
Claus A. Nielsen Esbjerg er fuldstændig enig med Knud Erik Andersen.
- Ja, vi skal se på hvad, der kan lade sig gøre. Lagrene kan jo ikke ligge midt ude i havet. Der skal være god forbindelse til eksisterende fjernvarmenet og vindmøller, siger han og tilføjer, at European Energy har to vindmøller til at stå ud til kysten i Esbjerg, så en placering ikke langt der fra vil være oplagt.
Tager hensyn
Projektets kystnære placering er ikke til diskussion. Men det gør det ikke nemmere at få lov til at etablere havlagrene. Der er en række hensyn at tage.
- Placeringen kan blive projektets banemand. Der er helt utroligt mange hensyn at tage. Miljøbeskyttelse, Naturpark Vadehavet, havnens udvidelsesmuligheder og Natura 2000-områder, siger Claus A. Nielsen.
Også i Frederikshavn afventer man en havneudvidelse, inden man overhovedet kan begynde at se sig om efter en egnet placering.
- Vi skal selvfølgelig se på størrelsen af lageret, og hvor det skal ligge. Kan vi overhovedet finde en mulig placering? Der er jo naturbeskyttelsesområder, der skal beskyttes, siger Lars B. Østergaard.
Men hvorfor gå med?
Men når nu hele projektet ser sådan lidt besværligt ud, hvorfor så overhovedet kaste sig ud det?
- Det er et spændende og nytænkende projekt, og så ligger der en masse innovation og udvikling i det, forklarer Lars B. Østergaard.
I Esbjerg vil det være løsningen på en del udfordringer.
- Det er et projekt med en del usikkerheder, både øknomisk og teknisk, men når det er sagt, så løser det en masse udfordringer, vi har med at skaffe et lager, der ligger rigtigt i forhold til vores distributionsnet. Samtidig så vi muligheden for at koble lageret sammen med en masse vedvarende energi. Der er mange interessante muligheder, siger Claus A. Nielsen.
Så selvom der er trukket lidt i bremsen på den landbaserede del af projektet, så flytter offshore-delen lige så stille fra tegnebrættet og ud i det kystnære hav.
Artiklen er en del af temaet Energilagring.