23948sdkhjf

Det fælles ansvar for vindmølleindustriens udvikling – eller dens afvikling

En global førerposition kommer ikke af sig selv, hverken for den enkelte virksomhed eller den danske værdikæde som helhed. Virksomhederne i den danske vindmøllebranche er afhængige af hinanden og vi deler et skæbnefællesskab.

Så mens vi har et øje på den strategiske udvikling af hver vores forretning, bør vi i høj grad også have et øje på de fælles strategiske udfordringer for industrien. Har vi ikke et øje på det fælles, er den ultimative konsekvens, at vi går fra udvikling til afvikling af den danske vindbranche.

Nogen der har været meget konkrete i deres udpegning af de fælles udfordringer, og som vi bør lytte til, er industri og forskningssamarbejdet Megavind. De har udpeget fire hovedområder, hvor industrien og forskningen i særlig grad bør rette opmærksomheden i de kommende år:

Grid, Infrastruktur og Integration

Branchen skal fokusere på øget elektrificering af samfundet, som vil skabe øget efterspørgsel efter vindenergi og i sidste ende vores produkter. Men samtidig er vi som branche også nødt til at bidrage til at løfte elnettets udfordring med håndtering af en høj andel af vindenergi uden at gå på kompromis med en høj forsyningssikkerhed – kort sagt hvordan gearer vi elnettet og møllerne til at løse dette.

Industrialisering og standardisering

En øget industrialisering og udvikling af standarder er en forudsætning for at vindenergi kan stå endnu stærkere i konkurrencen med andre energiteknologier. Men udfordringen ligge i at skabe det fælles fodslag, der sikrer den rette udrulning, hvor vi får maksimalt udbytte det store potentiale i Industri 4.0, og at vi som dansk værdikæde kan modstå det globale pres som mere industrialisering uvægerligt vil medføre.

Operation & Maintenance (O&M)

Der er store omkostningsbesparelse i at rette fokus mod O&M, hvor der stadig er behov for innovation, og hvor digitaliseringen og big data er en game changer. Men hvordan dirigerer vi som branche det store flow af data op og ned igennem værdikæden, så vi får høstet mest mulig værdi?

Næste generation af teknologier

Vi ser de nuværende offshore budrunder baserer sig på forventninger om teknologi, der endnu ikke finde findes, og der ingen tvivl om at opskaleringen af teknologien parallelt med en reduktion af Levelized Cost of Energy (LCOE) bliver en spændende udfordring for hele branchen, og det skal samtidig gå stærkt.

Megavind’s fire fokusområder vil være – ja i fokus de kommende år. Mange virksomheder bidrager allerede til det fælles ansvar og deler erfaringer og viden.

Ønsker du og din virksomhed også at bidrage, så er et godt sted at starte ved at deltage ved Wind Energy Denmark den første mandag og tirsdag i oktober i Herning. Her skaber Vindmølleindustrien og Dansk Forskningskonsortium for Vindenergi rammerne for diskussion om fremtiden - så kom og vær med til udvikling, så vi undgår afvikling.

 

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125