23948sdkhjf

Efter søsætning: Tommy mangler bare to ting

Bølgeenergianlægget Weptos performer bedre end ventet - Nu skydes en helt ny æra i gang.

Kulminationen af 10 års udvikling, tests og set-backs kom i juli, da Tommy Larsen endelig kunne søsætte sit bølgenergianlæg Weptos på en placering i Lillebælt.

Magasinet Offshore

Artiklen er en del magasinet Offshore, som netop er udgivet: Læs magasinet her. http://epaper.nordiskemedier.dk/nordiskemedier/151/

Du kan også læse andre artikler fra magasinet:

For ham har den endelige søsættelse været en lettelse, en forløsning og en start på en helt ny æra.

- Vi er nu gået fra at være et udviklingseventyr til at være et industrialiseringseventyr, fortæller Tommy Larsen om de ting, der venter forude.

Men hvordan klarer Weptos sig så på bølgen blå?

Tommy Larsen har tidligere postuleret at han vil slå verdensrekord i bølgeenergi – men har han så også gjort det?

På land for en kort bemærkning
Weptos blev som sagt søsat i juli, men Tommy Larsen måtte kort efter lide den tort at hente anlægget ind på land igen.

- Jeg er næsten flov over at fortælle det, men den rådgiver vi har haft på projektet har forsynet generatorhusene med hul-aksler for at gøre konstruktionen lettere. Men det betød at de hule rør stod åbne ud til havet, så det fossede ind med vand, da der kom bølger i større stil, forklarer Tommy Larsen, der med sin ukuelige optimisme hurtigt har fundet det positive i hændelsen frem.

- Problemet krævede at anlægget blev koblet fra på sitets, slæbt ind til havn og op på land for at blive fikset. På den måde fik vi testet en større serviceoperation med frakobling af forankringen, turen ind til land, udbedringerne og tilkoblingen igen, siger Tommy Larsen.

Produktionen stak af
Anlægget var da heller ikke koblet fra længe og har således ligget og skvulpet rundt i bølgerne siden den 10. august. Men primo september var den gal igen. Anlægget løb simpelthen løbsk.

- Vi har forsøgt at tage højde for alt. Men de invertere, der sidder i begge sider af generatorinstallationerne, dem kan vi først få erfaringer med nu og her. Det er ligesom at købe en ny bil. Der skal man også først lære koblingspunkt og gearskift at kende for at blive fortrolig med den, forklarer Tommy Larsen og fortsætter:

- Der skete det, at det stak af for os. Anlægget kom så højt op i omdrejninger, end vi nogen sinde troede vi skulle komme. Den ene inverter brændte simpelthen af. Vi har lavet en maskine, der virkelig kan performe, men standardkomponenterne nåede ikke at reagere.

Inverteren i den ene side har derfor været til reparation, men allerede efter to uger var anlægget oppe at køre igen.

Slår konservative udmeldinger

Siden 10 august kun afbrudt af et par uger i september har Tommy Larsen altså kunne måle på de data Weptos har sendt ham.

- Ud fra samtlige af de data vi har nu, så kan vi se at anlægget performer præcis som ventet i forhold til de test vi har taget over de seneste mange år. Vi har været meget konservative med vores udmeldinger og passet på med ikke at tage munden for fuld, når vi har dimensioneret og fortalt om hvad vi kan. Der er fuldstændig overenstemmelse mellem forventeninger og den faktiske produktion – endda til plussiden, siger Tommy Larsen.

Det der så skal ske nu – det er at få afdækket det fulde potentiale i anlægget ved alle bølgekategorier.

- Nu skal vi hen over en periode hvor man oplever alle bølgekategorier fra små bitte bølger til storm og orkan måle på anlægget. Hver gang man finder en ny bølgetilstand, så skruer man op for ydelsen, indtil den pågældende bølgetilstand ikke kan tage mere belastning, forklarer Tommy Larsen.

På den måde får Tommy Larsen et ganske godt billede af, hvor godt anlægget virker, og om han reelt set har slået verdensrekord i bølgeenergi.

- Det er jeg ret sikker på, at vi er ved at bevise, at vi er, siger Tommy Larsen.

Næste udfordring: Kommercialisering
At anlægget har performet langt over forventet betyder også, at Tommy Larsen nu skal have nogle helt andre briller på. Udviklingsbrillen skal lægges på hylden – i stedet er det på med industrialiseringsbrillen.

- Der er stor interesse for det her. Det er virksomheder, der er er bekendte med generatorteknolgi, store industrikoncerner, energiselskaber og vindselskaber, fortæller Tommy Larsen.

Han mangler nu bare to ting.

- Vi skal have fat i en bredskuldret industripartner for at få det ud i den store verden som en kommerciel muligheder til alle de andre energianlæg. Og så skal vi have nogle kunder. Der er ingen begrænsninger – Vi skal videre nu.

Artiklen er en del af temaet Bølgeenergi.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112