23948sdkhjf

Vandsensor stress-testet på Roskilde Festival

Nu rykker den ind hos Hr. og Fru Jensen.

En gennemsnitsdansker bruger cirka 110 liter vand i døgnet – på brusebade, tandbørstning og en vaskemaskine, der, i hvert tilfælde hos børnefamilierne, kører mere eller mindre i døgndrift.

At forbruget i gennemsnit ligger på de 110 liter, har man vidst længe, men nu har en ny metode, der gør det muligt at se, hvor meget vand den enkelte husholdning bruger på for eksempel bad, vaskemaskine og toiletter, set dagens lys.

Metoden er udviklet af virksomheden Aqubiq og forskere på DTU; den er testet først på DTU, stresstestet på Roskilde Festival og står nu overfor en egentlig udrulning i lille skala hos en lille gruppe forbrugere ved Faxe Forsyning.

Følg vandforbruget via app
Aqubiqs vandløsning er en smart-sensor-løsning til private husholdninger. Den består af tre elementer, først og fremmest en sensor, der måler hvor meget vand, der kommer fra hovedledningen og ind til ens hus. Den anden komponent er cloud’en, hvor data lagres og analyseres. Data, der efterfølgende kan ses på det tredje element, en app til telefonen.

Med løsningen har Aqubiq valgt at skubbe lidt til danskernes konkurrence-mentalitet. 
Via app’en kan man løbende følge sit vandforbrug og fordelingen af det på for eksempel opvask og bad, ligesom man kan sammenligne det med danskernes gennemsnitlige forbrug.

- Vi ved, at det er med til at motivere folk til at spare med sådan et lille ”konkurrenceelement”, hvor man kan se, om ens forbrug vokser eller falder, og om det ligger over eller under, hvad andre bruger, fortæller Peter Nørtoft, direktør for den lille virksomhed Aqubiq.

Testet på DTU
Aqubiq har samarbejdet med forskerne på DTU. De har udarbejdet en oversigt over fordelingen af de ca. 110 liter vand, en gennemsnitsdansker bruger på et døgn.

De har også stået for en konkret afprøvning af Aqubiqs vandløsning i en af DTU’s bygninger, hvor de gennem manuelle målinger tjekkede, at sensorer og algoritmerne bag udregningerne i løsningen giver et retvisende billede af vandforbrugets fordeling på henholdsvis opvaskemaskine, brusere med mere.

- Derudover gjorde Martin Rygaard fra DTU Miljø os opmærksomme på, at forbruget af vand ikke bare skal betragtes isoleret. Miljømæssigt handler det for eksempel også om, hvorvidt det er opvarmet eller koldt vand. Det havde vi faktisk ikke forholdt os til. Men det er vigtigt for den enkelte forbruger at kunne vurdere, om det bedre kan betale sig at købe en ny vaskemaskine, der både bruger mindre el og vand, end for eksempel at forsøge at spare et par liter koldt vand, når man børster tænder, siger Peter Nørtoft.

Pilotprojekt på Roskilde
Efter den lille inhouse-test på DTU rykkede Aqubiq ud af de vante rammer og ind på Roskilde Festival. Her skulle løsningen virkelig stå sin prøve.

- For os som start-up var det også en god mulighed for at stress-teste vores udstyr: Hvis det overlever Roskilde Festival, så kan det klare det meste, siger Peter Nørtoft.

Roskilde Festivalen ville gerne have et indblik i, hvor vandet på festivalen blev brugt og hvornår. På den måde kan festivalen afhjælpe problemerne med lavt vandtryk, som festivalen jævnligt kæmper med.

Aqubiq satte målere op på to af de varme bade med hver 12 brusere og i fire madboder.

- Udover at måle vandforbruget, kan vi også se, hvornår vandet bruges, og kortlægge spidsbelastningsperioder og andre forbrugsmønstre. Med den information kan vi komme med forslag til, hvordan festivalen skal planlægge sin vandforsyning i fremtiden, siger den DTU-studerende, Josefine Strandgaard, der har været primus-motor på Roskilde-projektet.

Ud i virkeligheden
Nu er Roskilde Festival længst ovre og Aqubiq er endnu engang rykket uden for de trygge rammer på DTU. Denne gang til Faxe Forsynings område, hvor man lige nu er ved at tegne rammerne op for endnu en omgang test af sensorerne.

- Projektet indebærer blandt andet, at vi – som et forsyningsselskab – giver vores kunder en mulighed for at få et bedre indblik i deres vandforbrug. Det er kan nogen gange overraske nogen, hvad man bruger sit vand til og hvor meget man bruger. Vi håber, at de kunder, der får en sensor sat op, bliver endnu mere tilfredse kunder. At de får lejlighed til at få et bedre overblik over deres vandforbrug og dermed også mulighed for at spare vand og tilsvarende udgifter, siger adm. direktør Henrik Ellermann hos Faxe Forsyning.

I forbindelse med projektet i Haslev installeres der 10 senorer hos de kunder, der ønsker det.

- Vi har foreløbigt tænkt at forløbet skal vare seks måneder. Herefter evaluerer vi, og ser på, om vi får nok værdi ud af sensorerne, siger Henrik Ellermann, der allerede på forhånd forudser stort potentiale for Aqubiqs løsning, succes i Haslev eller ej. 

- Aqubiq er meget ny og i sin spæde opstart, men det er et spændende produkt, der bør kunne få fodfæste på både det danske marked og udenlands.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064