23948sdkhjf

Fremtiden skal ikke findes på bunden af en flaske vand

Men der skal forebygges frem for at brandslukkes, hvis vores drikkevand stadig skal komme fra hanen.

I løbet af de seneste måneder er der gjort utallige fund af e.coli-bakterier og pesticider  i vores drikkevand.

Især fundet af pesticidet desphenyl-chloridazon har skabt fuore i den danske vandsekstor. 

Det første fund blev gjort - nærmest - ved et tilfælde i Esbjerg. Siden hen har utallige vandværker testet for stoffet med en række vandværkslukninger til følge. 

Først måtte VandCenter Syd lukke vandværket Dalumværket på Fyn. Senere måtte Kerteminde Forsyning og en række andre vandværker følge trop.

Siden det første fund er der ikke gået en uge uden nye fund og lukninger.

Ikke alamrende
Forekomsten af desphenyl-chloridazon i det danske drikkevand er alarmerende, men skal alligevel ikke ses som en decideret dødsdom.

Sådan lyder det fra senior konsulent i Danva, Claus Vangsgaard.

Fundet er dog lidt af en øjenåbner for vandsektoren.

- Havde du spurgt mig for tre-fire måneder siden, så havde jeg ikke troet, at det her ville ske. Det er selvfølgelig ikke sidste gang, vi finder nye stoffer, men så massivt. Det slår min værste frygt for, hvad der kan ske, siger Claus Vangsgaard.

For tidligt at vide noget
Pesticidet er en rest fra et ukrudtsmiddel, der ligesom BAM, blev brugt over alt, men udfaset i midten af 90’erne.

- BAM har lukket rigtig mange boringer og nogle ressourcer er forurenede de næste 40-50 år. Det er stadig for tidligt at sige noget om desphenyl-chloridazion, men det kan have en tilsvarende tidshorisont. Rent vidensmæssigt ved vi ikke særligt meget endnu, siger Claus Vangsgaard.

For Claus Vangsgaard er det bekymrende, at et stof, man aldrig har hørt om, kan udgøre så stort et problem.

Skal kunne klare det
Selvom pesticidet vækker bekymrede miner, så er Claus Vangsgaard dog så stor en optimist, at han ikke kan og vil afskrive vores rene drikkevand.

For ham findes fremtiden ikke på bunden af en flaske vand.

- Det håber jeg ikke. Vi kan på sigt få genskabt en vandforsyning uden pesticidrester, men der vil være en overgangsperiode, hvor er er problemer. Nogle steder er fundet så massivt, at man ikke kan køre videre med de boringer. Nogle steder må man rense for stoffet, men på sigt skal vi kunne klare det her, uden at skulle rense os fra det, siger han.

Forebygge - ikke brandslukke
Men hvordan skal vi så forhindre at noget lignende sker i fremtiden?

- Vi skal sørge for at vi ikke gentager fejlen og friholde vores vigtigste områder for persiticid-anvendelse, siger Claus Vangsgaard.

Der skal altså forebygges frem for at brandslukkes.

- Man kan godt skrue op for mægnden og hyppigheden af de tests som vandselskaberne løbende skal gennemføre for at screene for de mange forskellige stoffer. Men det gør jo bare, at vi opfanger forureningerne hurtigere – det ændrer jo ikke på indholdet, slutter han. 

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125