Milliardprojekt er kun en overgangsløsning
Det milliarddyre bioraffinaderi i Maabjerg ved Holstebro, som endnu ikke er bygget, er ikke en fremtidsløsning - kun en overgangsløsning.
Bioraffinaderiet skal levere miljørigtig bioethanol til de forbrændingsmotorer, som de fleste biler kører med i dag. Men det er elbiler, som er fremtidens transportmiddel, ikke forbrændingsmotorer, fastslår sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, Christian Ege over for DR P4 Midt & Vest.
Og hos konsortiet bag bioraffinaderiet i Maabjerg er man faktisk enige.
- Vi er meget bevidste om, at vi er en overgangs-teknologi. Men der vil gå en del år, før vi alle kører i elbiler. Og i den periode kan vi levere bæredygtig bioethanol, siger kommunikationsrådgiver Thomas Maxe til DR P4 Midt & Vest.
Derfor er Det Økologiske Råd også positive overfor planen om at bygge det store bioraffinaderi ved Holstebro, hvor halm skal omdannes til såkaldt 2. generations bioethanol. Tidligere har man ude i verden især benyttet korn og majs, altså fødevarer, til fremstilling af bioethanol. Det kaldes 1. generations bioethanol.
- Vi har et rigtig stort problem med, at vores transportsektor er helt afhængig af benzin og diesel i dag. Det går for langsomt med at indføre el-biler, så vi har brug for alternativer til benzin og diesel. 2. generations bioethanol, som de vil lave på Maabjerg, er en af mulighederne. Men det er ikke løsningen på lang sigt, så vi bør ikke lave flere af den slags anlæg i Danmark, siger Christian Ege.
Konsortiet bag bioraffinaderiet i Maabjerg er fortsat i gang med forhandlinger, der afgør, om projektet overhovedet bliver til noget. Den London-baserede kapitalfond, Pioneer Point Partners, er parat til at investere 160 millioner euro i projektet, men der er fortsat flere brikker, som mangler at falde på plads.
- Hvis det lykkes, så kan teknologien fortsat være interessant også udover landets grænser. Selv om det nok er en overgangsløsning, så er det en periode, som alle andre lande også skal igennem, konstaterer kommunikationsrådgiver Thomas Maxe fra Maabjerg Energy Center.