Forening: Der er risici ved ny solcellepulje
Regeringen og partierne i energiforligskredsen (Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten) indgik i sidste uge en aftale om at erstatte 2017-solcellepuljen, som blev aftalt af energiforligskredsen i 2013, med et udbud på solceller.
I udbuddet afsættes 105 mio. kr. fra tidligere ubrugte solcellepuljer til udbud for mindre solcelleprojekter på op til 1 MW.
En ganske god ide
- Dansk Solcelleforening er tilfredse med, at energiforligskredsen afsætter midlerne fra de overskydende midler fra tidligere solcellepuljer, siger formand Flemming Kristensen fra Dansk Solcelleforening.
Aftalen i energiforligskredsen forventes ifølge Energi-, Forsynings- og Klimaministeren at have en positiv effekt på Danmarks grønne omstilling, fordi støttekronerne kan resultere i en udbygning af solceller på 35 MW, hvilket svarer til et års forbrug af grøn strøm til 12.500 husstande:
- Fremtidens energisystem skal levere grøn energi. Forligspartiernes aftale er et skridt i den rigtige retning for den grønne omstilling. Men der er en række risici i udmøntningen af aftalen, som giver Dansk Solcelleforening nogle betænkeligheder, siger Flemming Kristensen.
Kan bremse bygningsintegrerede anlæg
Energiforligskredsen har en målsætning om at sikre så meget grøn energi for pengene, som muligt. Dansk Solcelleforening frygter dog at forligsparterne risikerer at standse udviklingen af bygningsintegrerede anlæg.
- Bygningsintegrerede anlæg er oftest kendetegnet ved mindre anlæg, hvor energien af naturlige årsager er dyrere end den energi store anlæg producerer. Hvis forligskredsen kun har for øje at få sikret mest energi for pengene, så kan vi risikere at stoppe udviklingen af bygningsintegrerede anlæg. Det er ærgerligt, hvis det sker, fordi analyser af markedet viser, at bygningsintegrerede solceller er et område i udvikling, der kan skabe nye arbejdspladser og eksportmuligheder, siger formand Flemming Kristensen.
Må ikke afkoble borgernes engagement
Ligeledes skal energiforligskredsen arbejde på at udmøntningen af aftalen ikke afkobler borgernes engagement:
- I de tidligere solcellepuljer, hvor midlerne til den nye udbudspulje kommer fra, var der i høj grad fokus på det folkelige engagement i udbredelsen af solceller. Vi er bekymret for, at den nye solcellepulje udmøntes på en sådan måde, at energiforligskredsen afkobler de danske borgeres engagement i udbredelsen af solceller. Det må vi ikke risikere, siger formand Flemming Kristensen.
Solcelleudbuddet vil skulle godkendes af Europa-Kommissionen og med forbehold for statsstøttegodkendelsen forventes udbuddet afholdt i 2018.