23948sdkhjf

Danmark har kurs mod 60 procent vindenergi

Mere grøn strøm på elnettet: Alene Vattenfalls vindmølleprojekter vil de næste år øge den danske vindmøllekapacitet fra 5.300 til 6.800 megawatt.

Om få år dækker vindmøller, hvad der svarer til 60 procent af Danmarks elforbrug, hvilket er en markant stigning i forhold til en andel på knap 45 procent i det første halvår 2017. En betydelig del af forklaringen ligger i de planer, Vattenfall er ved at realisere til havs, kystnært og på land.

Det skriver Dansk Energi på sin hjemmeside.

Netop i disse efterårsdage er de første fire af 49 pæle ved at blive hamret ned i havbunden i Nordsøen, og dermed starter installeringen af Danmarks hidtil største havmøllepark – Horns Rev 3 – for alvor.

- De første monopiles er sejlet fra Holland til Horns Rev 3, men efterfølgende sker det meste fra Esbjerg Havn – herunder transport af vindmøller, fortæller Arne Rahbek, der har ansvaret for projektkommunikation om vindenergi i Vattenfall.

Horns Rev 3 kommer til at bestå af 49 vindmøller fra MHI Vestas Offshore Wind. Hver mølle får en ydeevne på 8,3 MW, så den samlede kapacitet bliver på 407 MW eller lidt mere end Dong Energy/Ørsteds Anholt Havmøllepark på 400 MW.

Prisen rasler ned
Vattenfall vandt i starten af 2015 et udbud på at bygge Horns Rev 3. Dengang bød Vattenfall ind med en afregningspris på 77 øre/kWh, men der er sket rigtig meget siden da.

For eksempel skal Vattenfall nu også til at opføre de kystnære parker Vesterhav Syd (170 MW) og Vesterhav Nord (180 MW) til 47,5 øre/kWh og havmølleparken Kriegers Flak (600 MW) til 37,2 øre/kWh. På de seneste internationale udbud har havvindudviklere som Dong Energy (snart Ørsted) varslet nul-støtte på projekter til realisering om 5-6 år. Dog er priserne ikke direkte sammenlignelige, da udbudsvilkår med hensyn til for eksempel støtteperiode og ilandføring varierer.

- Vi kigger ind i et støtte-uafhængigt marked for vindmøller på land meget snart, siger Arne Rahbek, der er lidt mere forsigtig, hvad angår vindmøller til søs. 

Meget vil afhænge af om vindmølleindustrien får udviklet den næste teknologiske platform med møller på 12-15 MW og parallelt med det, får gjort fundamenter, kabler og andet udstyr billigere, påpeger han.

Vigtigt med udvikling i Danmark
Horns Rev 3 bliver placeret 29-44 kilometer fra den jyske vestkyst, og havmølleparken kommer til at producere, hvad der svarer til elforbruget i 425.000 husstande. Elforbruget i Danmark vil formentlig stige i de kommende år i takt med, at Apple, Facebook, Google og andre etablerer datacentre.

For Vattenfall er det vigtigt at kunne fortsætte udviklingen af sine koncepter på det vigtige danske ’hjemmemarked’ i de kommende år, så derfor har selskabet et ønske om to nye offshore-parker mellem 2020 og 2025. Tættere samarbejde mellem landene omkring Nordsøen hilses også velkommen:

- Planen fra Energinet og TenneT om at skabe en energi-ø på Doggerbanken i Nordsøen er virkelig positiv på den længere bane. Nordsøen er en af de bedste områder til vindenergi med lavt vand og fin vind, så der er et enormt potentiale i at udvikle området til en powerhub for Europa, siger Arne Rahbek. 

Aktuelt er den danske vindmøllekapacitet på ca. 5.300 MW. I løbet af de næste 3-4 år vil Vattenfall tilføje 1.350 MW fordelt på havmølleparkerne Horns Rev 3 og Kriegers Flak samt de kystnære Vesterhav Syd og Vesterhav Nord. Dertil kommer mindst 150 MW på land, så minimum 1.500 MW vindmøllekapacitet skal i de kommende år kobles på det danske elnet alene fra Vattenfalls projekter.

Horns Rev 3 begynder at levere strøm til elnettet i Vestjylland i løbet af 2018, efterhånden som møllerne bliver opsat og tilsluttet. Anlægsarbejdet finder sted på et 88 kvadratkilometer stort havområde mindst 34 km fra Jyllands vestkyst. Vindmøller og fundamenter til Horns Rev 3, som skal være i fuld drift i 2020, bliver bygget i Danmark, Tyskland og Storbritannien.

Kilde: Dansk Energi

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.161