23948sdkhjf

Er ny vandbekendtgørelse til glæde for forbrugerne?

Ja, siger Miljøstyrelsen - Nej, siger Danske Vandværker.

Når den nye bekendtgørelse for drikkevand træder i kraft, er forbrugerne fortsat garanteret drikkevand, der har været gennem en grundig kontrol. Den er rent faktisk til gavn for forbrugerne.

Det skriver Miljøstyrelsen på sin hjemmeside.

Det sker efter, at det i den seneste tid har været fremført at den nye drikkevandsbekendtgørelse, der træder i kraft 27. oktober, forringer kontrollen med drikkevandet.

En af de ting, der har været særligt kritiseret er, at mindre drikkevandsboringer ikke længere skal kontrolleres af myndighederne, men at borgerne selv skal teste kvaliteten af drikkevandet.

Et andet kritiseret aspekt er at vandet stikprøvevist skal testes helt ude ved forbrugernes taphaner, hvilket har fået folk helt op af stolene.

Ikke til gavn for forbrugerne
Hos Danske Vandværker afviser man blankt, at den nye bekendtgørelse skulle være til gavn for forbrugerne.

- Ændringerne er generelt ikke til gavn for forbrugerne, og vi forstår helt enkelt ikke, hvorfor reglerne skal ændres. EU har, så vidt vi ved, på intet tidspunkt klaget over vores praksis her i Danmark, som har været gældende siden 1998, skriver Danske Vandværker i en pressemeddelelse.

- Noget af det, som ikke er til gavn for forbrugerne er, at vandværkerne fremover skal kontrollere vandet i forbrugernes vandhaner. Problemet er, at vandværket skal tage en ekstra prøve uden, at vandet har løbet først, og så begynder balladen. Det vil blive en meget stor opgave for vandværket at bevise, at der ikke var noget galt med vandet, da det forlod vandværket. De fleste forbrugere vil udfordre 'skyldsspørgsmålet', for det kan jo blive en dyr affære, hvis der er fejl i deres installation. Og når man samtidig indtænker de lempelser, der er sket i reglerne om byggevarer, som kommer i kontakt med drikkevand, er det endnu vigtigere, at det understreges, at ansvaret for forbrugerens eget ledningsnet 100 % ligger hos forbrugeren selv, skriver organisationen.

Miljøstyrelsen afviser
Tilbage hos Miljøstyrelsen afviser man altså kritikken af den forringede kontrol med drikkevandet.

I forhold til spørgsmålet om de små drikkevandsboringer lyder det:

- Der var i høringsversionen af drikkevandsbekendtgørelsen lagt op til, at alle små vandforsyninger, der leverer mindre end 10 kubikmeter vand om dagen, skulle undtages fra den obligatoriske drikkevandskontrol. 

- Men det er ændret efter høringen. Så når drikkevandsbekendtgørelsen træder i kraft, vil alle små vandforsyninger, der leverer vand til andre end deres egen husstand, fortsat skulle kontrollere drikkevandet. Disse små vandforsyninger vil fremover som noget nyt også skulle kontrollere drikkevandet for det giftige stof arsen, skriver Miljøstyrelsen.

I forhold til at vandet testes ved taphanen skriver styrelsen.

- Ved stikprøvekontrol ude ved forbrugernes taphaner vil man udover at opdage problemer med vandkvaliteten i vandet fra vandværket opdage, hvis dårlig vandkvalitet skyldes forbrugernes egne installationer.

Uagtet om man er for eller i mod den nye drikkevandsbekendtgørelse, så træder den altså i kraft 27. oktober 2017.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127