23948sdkhjf

Færøerne: Grøn omstilling i overhalingsbanen

Vores nordatlantiske venner er ved at omstille deres energiproduktion til vedvarende energi. De er også i gang med at teste lagring og fleksibelt elforbrug.

Færøerne har ambitioner om, at deres energiforsyning på land skal være fossilfri i 2030. Det betyder, at der er en omstilling i gang fra et olie- og vandkraftbaseret system til et vand-, vind- og solbaseret system. Hvis teknologiudviklingen ellers vil det, håber man også på, at der kan komme et bidrag fra tidevandskraft.

Alle de nye energikilder er kendetegnede ved, at de ikke er styrbare, så der kræves forskellige former for lagring for at sikre en stabil elforsyning, da Færøerne ikke har kabler til udlandet.

Gennem de seneste to år har det færøske energiselskab SEV sammen med en række partnere testet et større lithium-ion batteri ved en vindmøllepark. Det har bl.a. medført, at man har kunne reducere ”vindspild” fra 22% til 8% på vindmølleparken samtidig med, at vindmøller/batterier leverer systemydelser til elsystemet.

De fleste lande har ligesom Færøerne klare planer for omstillingen af energiproduktionen mod mere vedvarende energi, men færingerne er også i gang med initiativer på omstillingen af forbrugssiden. Det synes jeg, er stærkt opmuntrende – og noget, vi kan lære af i Danmark.

Færøerne har momsfritagelse på varmepumper, og det er forventningen, at 50% af opvarmningen af husene i 2025 dækkes af varmepumper. Elbiler er også på vej ind på Færøerne; de bliver politisk hjulpet af en momsfritagelse og fritagelse for registreringsafgifter.

Det skal blive spændende at følge, hvor hurtigt færingerne tage elbilerne til sig. 

En del af initiativerne blev præsenteret i fredags af den færøske energi- og klimaminister Sirið Stenberg i forbindelse med Kulturnatten i København, hvor jeg var inviteret med for at debattere udviklingen.

Selvom det færøske energisystem er small scale, så er der rig mulighed for forsøg med fremtidens energiteknologi i full scale, hvis det understøtter den grønne omstilling på Færøerne, påpegede Sirið Stenberg. Det er rigtigt set, og fra Dansk Energis side bidrager vi gerne med viden og sparring.

Jeg har stor respekt for, at Færøerne har kastet sig over opgaven med at omstille sit energisystem til vedvarende energi uden at have backup fra andre sider. Det vil være ren ø-drift, så det bliver spændende at følge erfaringerne med smart styring og lagring, så beboere og virksomheder fortsat har el i stikkontakterne næsten altid.

Høj leveringssikkerhed er alfa og omega for et moderne samfund, der hurtigt går i stå uden elektricitet, så teknologier, der understøtter det færøske energisystem, vil også have stor værdi i omstillingen af de mere sammenhængende energisystemer, som det danske elnet er en del af.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109