23948sdkhjf

København presser Vestforbrænding for at redde økonomien i ARC

Københavns Kommune blokerer nye projekter på Vestforbrænding for at få lov til at sende alt sit affald til forbrænding på Amager.

Som led i kampen for at rette op på den vaklende økonomi i det nye, forbrændingsanlæg på Amager, Amager Bakke, lægger Københavns Kommune pres på landets største affaldsselskab, Vestforbrænding. Det skriver Politiken.

København ønsker at trække sit affald væk fra Vestforbrænding og i stedet sende det til Amager Ressource Center, ARC, som mangler affald.

De øvrige 18 kommuner i Vestforbrænding finder det "uholdbart, at Københavns Kommune (...) søger at blokere for investeringer, der er vedtaget af selskabets bestyrelse", skriver Vestforbrændings formand, Furesø Kommunes borgmester Ole Bondo Christensen, til sin partifælle, Københavns overborgmester Frank Jensen.

Vestforbrænding forsøger også at presse Københavns Kommune. Selskabet har i lyset af kontroversen besluttet at lægge videre drøftelser med Biofos (tidligere Lynette-fællesskabet), ARC og Københavns Kommune om et biogasanlæg til behandling af madaffald på Biofos på is.

Sidste år sendte København 42.000 tons affald til ovnene på Vestforbrændings anlæg i Glostrup.

Økonomien i ARC bygger på en forventning om 480.000 tons affald om året, men mængden af affald til forbrænding er faldende på grund af øget affaldssortering, og tilførslen fra ARC’s opland blev sidste sommer vurderet til 326.000 tons om året.
42.000 tons affald ekstra fra København vil hjælpe på økonomien og mindske behovet for at importere affald, hvilket er en central del af redningsplanen. Uden redningsplanen, vil anlægget komme til at mangle 100 millioner kroner om året i en lang årrække.

En kommune kan ikke trække sig ud af Vestforbrænding, før selskabets gæld i de eksisterende anlæg er afviklet. Det fremgår af Vestforbrændings vedtægter.

Overborgmester Frank Jensen har senest i et brev til Vestforbrænding foreslået, at Københavns Kommune ikke udtræder af fællesskabet, men bliver en "sleeping partner", som det hedder i brevet. Altså en form for passivt medlem af Vestforbrænding.

Bondo Christensen svarede først 12. september, hvor han udbeder sig et detaljeret udspil fra Københavns Kommune om "sleeping partner"-modellen. Han gør samtidig klart, at en løsning på sagen om de ikke godkendte lån vil hjælpe på Vestforbrændings lyst til at genoptage drøftelserne om Biofos og madaffaldet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125