23948sdkhjf

HedeDanmark henter 100.000 tons træflis til Danmark

HedeDanmark har netop indgået et strategisk samarbejde med det norske selskab Viken AT Market, der ejes af to store norske skovejerorganisationer. 

Den nye aftale skal sikre stabile leverancer af bæredygtigt flis til den danske energisektor.

- Stabile leverancer af flis er afgørende for en bæredygtig produktion af energi og varme til danske virksomheder og forbrugere. Aftalen om import af træflis fra Norge er vigtig, for at HedeDanmark kan understøtte og sikre fortsat udvikling af bæredygtig energi i Danmark, siger Steen Riber, divisionsdirektør i HedeDanmark.

Import af træflis nødvendig
Behovet for import er aktualiseret af, at to store danske kraftværker – Amagerværket og Skærbækværket - omstilles til flis. Sammen med en lignende omstilling på en række mindre kraftværker medfører det en stor stigning i det danske forbrug af flis.

Størstedelen af den træflis, som HedeDanmark leverer til dansk energiproduktion, vil fortsat komme fra danske skove. HedeDanmark har netop indgået aftaler med danske skovejere og kraftvarmeværker om leverance af cirka 650.000 ton flis.

Men de store kraftværkers omstilling til træflis, hvor flisen skal sejles ind til værkerne, gør, at import af træflis er nødvendig.

- Vi forventer at vi i løbet af et par år kan importere ca. 100.000 ton flis fra Norge igennem samarbejdsaftalen, fortæller Steen Riber.

Skal sejles ind
Tilsammen skal Amagerværket og Skærbækværket alene bruge cirka 1,6 millioner ton flis om året, hvoraf de cirka 1,5 millioner ton skal sejles ind – og det vil givet vis være importeret træflis, forklarer Steen Riber.  

- Hvor meget flis, der skal importeres til Danmark afhænger af mange faktorer. Hvilken yderligere udbygning sker der på forbruget, hvor import er påkrævet, som følge af flisen skal sejles ind. I Skærbæk er der eksempelvis kun givet tilladelse til at ca. 80.000 ton kan leveres til dette kraftværk på lastbil resten skal leveres med skib, og dette vil dermed af prismæssige årsager sandsynligvis være importeret flis. Det samme forhold vil være gældende på Amagerværket, hvor forbruget er så stort, at det kan ikke leveres fra lokale skove på lastbiler ind igennem København, skriver Steen Riber i en mail til Energy Supply.

- Min vurdering vil derfor være at der i 2020 skal sejles ca. 1,6 mio. ton ind til danske kraftværker. En del af dette kan potentielt godt komme fra Danmark, det vil afhænge af markedspris, men realistisk vil en stor del af det være importeret, lyder det fra Steen Riber. 

Gevinst for økonomi og klima
Samarbejdet om import af norsk flis skal fungere som supplement til den flis, der fremstilles i danske skove, og vil dermed bidrage til at sikre stabile leverancer af bæredygtig flis til danske fjernvarmeforbrugere.

Samtidig sikres norske skovejere afsætning af træ, som ikke kan bruges på savværker. Forbruget af flis i Norge er begrænset, da adgangen til vandkraft og den norske undergrund gør det relativt dyrt at etablere fjernvarmenet.

- Samarbejdet med HedeDanmark er vigtig for vore skovejere, som får en stabil og værdifuld afsætning af træflis, som vi ellers ikke kunne anvende. Aftalen er derfor ikke alene en økonomisk gevinst for vore skovejere, men også for klimaet, siger Anders Øynes, CEO i Viken AT Market.

Som en del af det strategiske samarbejde skal HedeDanmark bistå Viken AT Market i opbygning af organisation og processer i forbindelse med produktion af flis.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064