23948sdkhjf

Dexawave vil revolutionere bølgeenergibranchen

EU støtter Holstebro-virksomhedens udvikling af en ny teknologi, som kan øge bølgeenergis virkningsgrad markant
Dexawaves testanlæg, som anvender ny teknologi, opstilles nu to km. ud for kysten ved Hanstholm. Med seks meter i bredden og femten meter i længden er testanlægget kun en femtedel størrelse af det færdige anlæg.

Tidligere har testanlægget været afprøvet i Limfjordens stille vande. Testen i Skagerrak skal derfor vise, om det kan klare havets påvirkning.

Vandbaserede teknologier frem for hydraulik
Teknologisk nytænkning er kernen i Dexawaves anlæg. I modsætning til mange andre bølgeenergivirksomheder anvender Daxawave ikke hydraulik til at generere elektricitet, men vandbaseret teknologi.

- En af udfordringerne ved bølgeenergi er, at man taber omkring halvdelen af energien ved konverteringen fra bølgeenergi til elektricitet. Vi har nu udtænkt en ny metode, som kan øge virkningsgraden væsentligt. Ved at anvende vandbaserede teknologier frem for hydraulik, som vi bruger i dag, kan vi øge mængden af udvundet energi fra ca. 50 pct. til 80 pct., og derfor har vi sat et projekt i gang, der skal udvikle den teknologi, fortæller Lars Elbæk, direktør i Dexawave.

Dexawave ser også et stort potentiale i teknologien, som de mener vil kunne gøre bølgeenergi til et attraktivt alternativ til andre energiformer.

[b]Internationalt samarbejde om projektet[b/]
EU støtter projektet med 13,5 mio. kr., så nu kan Dexawave arbejde videre deres teknologi i samarbejde med fem internationale partnere fra England, Grækenland og Portugal.

Ud over en højere effektivitet har teknologien også økonomiske fordel. Anlæggene er billige at producere og vedligeholde.

- Hvis det lykkes, vil det være en revolution for bølgeenergibranchen og give konkurrencedygtige energipriser, siger Lars Elbæk.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.944