Nyt fællesskab: Gassen kan altså også
Danmarks tre gasdistributionsselskaber, HMN Naturgas, Dansk Gas Distribution og NGF Nature Energy, lancerer i dag Grøn Gas Danmark.
Fællesskabet har til formål at sætte fokus på gassen og dens rolle i nutidens og fremtidens energistystem.
En hjørnesten
I dag udgør vindmøller og solceller en stadig større del af vores el-produktion. Det ved alle. Men gassen kan altså også bidrage.
- Det er nemlig de færreste, der ved, at gasnettet allerede bidrager markant til den grønne omstilling, og endnu færre er klar over, at gasnettet de kommende år har potentiale til at blive en hjørnesten i den grønne omstilling, skriver de tre selskaber i en pressemeddelelse.
- Gasnettet kan blive en hjørnesten i den grønne omstilling, fordi gassens infrastruktur kan lagre og distribuere fremtidens CO2-neutrale grønne gas. Vi kan ikke bestemme, hvornår solen skinner, eller hvornår vinden blæser – og vi kan heller ikke gemme den strøm, de producerer. Gas kan lagres, uanset om der er tale om traditionel naturgas, moderne biogas eller en af fremtidens gasser, som forskerne arbejder målrettet på at udvikle, siger Carsten Jensen, direktør i Dansk Gas Distribution.
Andelen af grøn gas stiger
I løbet af de seneste tre år er produktionen af grøn gas steget lige så meget som i de foregående 30. Det skyldes, især mange års forskning og udvikling.
- Vi er i fuld gang med den grønne omstilling af gasnettet. Den første grønne gas flød ud i gasnettet i 2014, og næste år er 11 pct. af gassen i gasnettet grøn gas. Den positive udvikling betyder, at vi allerede i dag er det land i Europa, der er nået længst med den grønne omstilling af gasnettet, siger Ole Hvelplund, direktør i NGF Nature Energy.
Et samspil
For de tre selskaber bag Grøn Gas Danmark er det afgørende, at fremtidens energisystem indrettes således, at de forskellige energiformer supplerer hinanden på bedste vis.
- Det eneste fornuftige er at anlægge en holistisk tilgang til hele vores energisystem, således at tingene hænger og spiller sammen. Det er gassystemet som skabt til at være en del af – det har et sammenhængende og stort set landsdækkende ledningsnet, det har en enorm lagerkapacitet, og den grønne gas er et fleksibelt brændsel, som kan balancere et primært el-båret energisystem, siger Susanne Juhl, direktør i HMN Naturgas I/S
De tre selskaber er tilsammen ansvarlige for gasnettet, der udgør en samfundsinvestering på 55 mia. kr., og som forsyner mere end 400.000 hustande og danske virksomheder med gas.