23948sdkhjf

Grøn energi boomer i USA trods Trumps tilbagerulninger

Grøn energi skaber tusindvis af nye amerikanske arbejdspladser. Forsker tror, at USA vil nå mål i klimaaftale.

Vedvarende energi fortsætter med at vokse i USA til trods for præsident Donald Trumps tilbagerulning af tiltag, som forgængeren Barack Obama tog for at anspore udbygning af grønne energikilder som sol og vind. 

Beskæftigelsen i den amerikanske solenergisektor voksede i 2016 med næsten 25 procent i forhold til året før. 

Arbejdsstyrken nåede dermed op på næsten 374.000 personer. 

I vindindustrien i USA blev der skabt 32 procent flere job til en total på 102.000. 

Til sammenligning var 187.000 beskæftiget i kul- og olieindustrien. 

- Både inden for vind og sol er der en voldsom jobvækst, siger Frank Maisano fra advokatfirmaet Bracewell, som har mange kunder i energisektoren. 

For fem måneder siden meddelte Donald Trump, at han vil trække USA ud af den globale klimaaftale indgået i Paris i 2015. 

Han er også gået til angreb på Obamas Clean Power Plan, der skal nedbringe udledninger fra kraftværker, og torsdag fik den amerikanske vindindustri en kraftig mavepuster, da det kom frem, at Republikanerne i forbindelse med en skattereform vil reducere støtten til vindprojekter. 

- De forsøger at sætte deres finger på vægtskålen til fordel for kul og andre forurenende fossile brændstoffer, siger Alden Meyer, strategidirektør for Sammenslutningen af Bekymrede Forskere.

Mange delstater og storbyer i USA presser dog ufortrødent på for at udskifte kul og olie med sol og vind. 

- Tendensen er tydelig. For at bekæmpe Trump er investering i og udrulning af vedvarende energi samt energieffektivitet fortsat med at vokse, siger Alden Meyer. 

I marts kom otte procent af USA's strømproduktion fra vindparker og to procent fra solanlæg. 

I flere stater, Californien for eksempel, er andelen af grøn energi endnu større. 

Og det kan betyde, at USA vil opfylde målsætningen i aftalen fra Paris, mener klimaforsker Michael Mann, professor ved University of Pennsylvania. 

- Der er så tilstrækkelig fremdrift på både lokalt og statsligt niveau, engagement fra store virksomheder og bevægelse i retning af vedvarende energi, at de fleste eksperter nu tror, at vi vil nå Paris-målene. Med eller uden Trumps medvirken, siger han. 

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.12