Trods succes: Regeringen giver 28 millioner mindre til MUDP
Miljøteknologisk udviklings- og demonstrationsprogram, MUDP, er en kæmpe forretningssucces, der kommer forbrugere og samfund til gode. Støtten fra programmet går til udvikling af nye, bedre løsninger, der gør håndteringen af blandt andet vand mere effektiv til glæde for forbrugerne.
Det viser en ny evaluering fra Niras og Damvad om støtten til miljøteknologisk udvikling.
Tre gange tilbage
Resultaterne viser, af investeringerne til MUDP kommer tilbage til det danske samfund næsten tre gange i form af arbejdspladser og eksport. Det til trods skæres der nu markant i støtten, som blandt andet giver vandselskaberne mulighed for sammen med samarbejdspartnere at udvikle bedre og billigere løsninger til gavn for forbrugerne.
- Det er almindelig sund forretningssans, at hvis man investerer en krone og får tre igen, så er investeringen anerkendt. Jeg har endnu til gode at få forklaret, hvorfor man fra politisk hold vælger den gode investering fra. Ville den gode forretningsmand gøre det? Det er nødvendigt med de statslige midler til at løfte projekterne, da vandselskaberne har begrænsede muligheder for at anvende takstmidler til udviklingsformål. Men når nu evalueringen viser, at MUDP er en kæmpe gevinst for samfundet, så er det sund fornuft at opprioritere området i stedet for det modsatte, siger direktør i Danva, Carl-Emil Larsen.
Fra 100 til 72 millioner
Regeringen har valgt at skære i MUDP, så det i år ikke disponerer over 100 millioner kroner som sidste år, men kun 72 millioner kroner.
- Pengene understøtter udvikling af nye løsninger, der giver vandforsyningerne endnu et værktøj til at agere billigere, præcis ligesom forligskredsen har ønsket det i aftalen om vandsektorloven. Men der er ingen tvivl om, at hvis ikke der bliver mulighed for at udvikle nye metoder hele tiden, så bliver det alt andet lige sværere at effektivisere de beløb, som det er politisk bestemt. Det bliver samtidig problematisk for vandselskaberne at understøtte udviklingen af nye løsninger til gavn for stabile, lave priser til vandforbrugerne, løsninger, som de privatejede samarbejdspartnere efterfølgende kan markedsmodne til eksport. Alt dette skaber beskæftigelse og et stadig større bidrag til BNP, siger Carl-Emil Larsen.
Om rapporten Niras og Damvad har analyseret effekten af MUDP siden dets begyndelse i 2007. Resultaterne er overordentlige positive. Det viser sig nemlig, at hver million kroner i støtte har genereret en årlig omsætning på 2,9 mio. kr. For hver en million i støtte forventes tre nyansættelser to år efter projektafslutning. Tre år efter projektafslutning forventes 56% øget omsætning pga. eksport. |