23948sdkhjf

Syv ting gør havvind billigere

Nyt internationalt samarbejde skal styrke ydeevnen på offshore vindmøllevinger

Drifts- og vedligeholdelsesomkostninger udgør næsten en fjerdedel af de samlede udgifter på en offshore vindmølle, hvor rotorvedligeholdelse og herunder vingeerosion og vingestrukturens integritet repræsenterer en stor del af disse omkostninger.

Derfor vil en forbedring af vingernes ydeevne og driftstid have en direkte indvirkning på at sænke levelised cost of energy - LCOE.

Et stort internationalt forskningssamarbejde mellem ti europæiske partnere har modtaget 4 mio. euro til at udvikle syv nye offshore-vindmøllevingeteknologier, som samlet set kan sænke niveauet på energiudgifter på offshore vindenergi med helt op til 4,7%.

Test i Skotland
Projektet Offshore Demonstration Blade (ODB) skal udvikle og demonstrere forskellige teknologier inden for vindmøllevinger, herunder aerodynamiske og strukturelle forbedringer, vingeovervågningssystemer og systemer til beskyttelse af vinger i forhold til erosion.

I forbindelse med projektet vil de teknologier og produkter, der udvikles blive eftermonteret og demonstreret på Offshore Renewable Energy (ORE) Catapults 7MW Levenmouth demonstrationsvindmølle i Skotland.

Teknologierne og produkterne vil herefter blive klar til at blive monteret på eksisterende og nye offshore vindmøller.

Danmark med ombord
Det toårige Demowind-finansierede projekt koordineres af Storbritanniens ORE Catapult Development Services Ltd (ODSL) og involverer førende organisationer inden for vindmølle-innovation herunder CENER, Bladena, TNO, Aerox, Siemens Gamesa Renewable Energy, Total Wind, Dansk IngeniørService A/S (DIS), Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Cardenal Herrera Universitetet (CEU) i Spanien.

- Der er stor grund til at være stolte af at være en del af projekter som dette. Danmark har førertrøjen på, når det kommer til forskning i vindenergi. Forskningen gavner både den grønne omstilling og den danske vindmølleindustri, siger Anders Søe-Jensen, CEO i Bladena og tidligere direktør i Vestas Offshore og GE Offshore.

Den danske del af projektet er støttet af Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrations Program (EUDP), der hører hjemme under Energistyrelsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125