Fem byer vil opføre kystnære vindmøller
Repræsentanter for energiselskaber og organisationer i København, Århus, Kalundborg, Sønderborg og Bornholm vil have gennemført en lovændring, som gør det muligt at opføre et stort antal kystnære vindmøller
- Vi mener, at vores forslag har nogle samfundsmæssigt væsentlig økonomiske, beskæftigelsesmæssige samt klima- og energipolitiske fordele, som er værd at gå efter. Men det kræver en dialog om, hvordan vi etablerer nogle bedre rammevilkår for de kystnære havvindmøller, siger direktør i Københavns Energi, Lars Therkildsen.
Besparelser i milliardklassen
Projektets beregninger viser, at de kystnære vindmøller vil give en besparelse på én mia. kr. om året sammenlignet med havvindmøller.
- Hvis vi får skabt de nødvendige rammer for de kystnære vindmøller, vil vi være i stand til at levere grøn energi, som er 25 procent billigere, end prisen blev ved det seneste store udbud af havvindmøller. Det betyder, at forbrugerne og staten kan spare 12,5 milliard kroner over 12,5 år, siger Lars Therkildsen.
Grøn vækst
Med de kystnære vindmøller vil en stor del af Danmark internationale forpligtigelse om at få 30 procent vedvarende energi i 2020.
- Projekterne vil også give os mulighed for at udvikle metoder til integration af vindenergi i energisystemet, siger direktør Lars Therkildsen og tilføjer, Derudover har projektet den fordel, at vi vil kunne skabe 12.000 grønne arbejdspladser. Projekterne ligger spredt rundt i landet – også i det såkaldte udkantsdanmark.
Bag projektet står Energi Øst, Bornholms Miljø, EnergiCenter, Qling I/S, Sejerø Udviklingsforum, Øudvalget i Sejerøbugten, Københavns Energi, ProjectZero i Sønderborg, SYD ENERGI og Havvind Århus Bugt